Vuoden 2024 resurssiviisauden seurantaraportti julkaistu 

Järvenpään resurssiviisaus etenee monin toimin, mutta edessä on myös uusia haasteita. Vuoden 2024 seurantaraportin mukaan kaupungin kasvihuonekaasupäästöt vähenivät, mutta jätteiden määrä kasvoi. Tiekartan mukaiset toimet jatkuvat kohti hiilineutraalia ja kestävää Järvenpäätä. 

Järvenpään kaupunki on julkaissut vuoden 2024 resurssiviisauden seurantaraportin. Sen mukaan toimet päästöjen ja jätteiden vähentämiseksi sekä kestävän kulutuksen edistämiseksi ovat edenneet pääosin suunnitellusti. Kehityksessä näkyy sekä onnistumisia että haasteita: kasvihuonekaasupäästöt vähenivät, mutta kaupungin toiminnassa syntyvän jätteen määrä kasvoi. 

Resurssiviisas Järvenpää -tiekartta ohjaa työtä kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 ja päästötöntä, jätteetöntä, kestävää Järvenpäätä vuoteen 2050. Raportti kokoaa yhteen työn etenemistä mittaavat luvut ja esimerkit. 

Päästöt vähenivät – jätteiden määrä kasvoi 

Vuonna 2023 Järvenpään alueelliset kasvihuonekaasupäästöt ilman teollisuutta olivat 92,5 kt CO₂-ekv eli noin 7 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022. Silti päästövähennystavoitteet vaativat lisää toimia erityisesti tieliikenteen, öljylämmityksen ja jätehuollon osalta. 

Kasvihuonekaasupäästöt yhteensä ja asukasta kohden Järvenpäässä vuosina 2008–2024 (ilman teollisuutta). Vuoden 2024 tiedot ovat ennakkotietoja. Kuva perustuu Järvenpään vuoden 2025 CO₂-raporttiin. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Järvenpäässä seurataan myös kulutuksen päästöjä, joihin lasketaan asukkaiden ja kaupungin kulutuksesta aiheutuvia päästöt riippumatta siitä, missä ne ovat syntyneet. Kulutuksen päästöistä 80 prosenttia muodostui ruoan, tavaroiden ja palveluiden kulutuksesta sekä liikkumisesta, mikä korostaa arjen kulutusvalintojen merkitystä. 

Asukaskohtaiset kulutuksen päästöt ovat hieman laskeneet vuosien 2020, 2022 ja 2024 mittauksissa, mutta ne ovat edelleen kaukana kestävästä tasosta. Vuonna 2024 päästöt olivat 7,57 tonnia CO₂-ekv/asukas, kun kestävänä tavoitetasona vuoteen 2050 pidetään 2,5 tonnia CO₂-ekv/asukas.

Yhdyskuntajätteen määrä on pitkällä aikavälillä laskenut, mutta kaupungin omassa toiminnassa syntyi vuonna 2024 enemmän jätettä. Tähän pyritään vaikuttamaan tehostamalla lajittelua ja puuttumalla jätemääriä kasvattaviin ongelmakohtiin.

Kestävä kaupunkikehitys etenee askel askeleelta 

Viime vuonna päättyneessä ilmastoviisaan johtamisen ja suunnittelun hankkeessa laadittiin ilmastoviisaan suunnittelun työkirja keskustan visiotyön ja kestävän kaupunkikehittämisen tueksi. Hankkeessa kehitettiin myös ilmastotavoitteiden johtamista esimerkiksi osana talouden suunnittelun ja seurannan prosesseja.   

Vuonna 2024 panostettiin kestävään liikkumiseen muun muassa parantamalla kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita Mannilatiellä ja Sahankaarella. Lisäksi pilotoitiin vähähiilisyyskriteerejä Mannilantie 52 -rakennushankkeessa ja kehitettiin ilmastovaikutusten arviointia asemakaavoituksessa. 

Myös hankintojen ympäristökriteerien käyttöä edistetään esimerkiksi kaupunkitekniikan materiaalivalinnoissa ja kaluston päästöluokituksissa. 

Tuusulanjärven hyväksi ja luonnon monimuotoisuuden tueksi 

Tuusulanjärven tilaa parannettiin hoitokalastuksella, ja uusia hulevesiratkaisuja suunniteltiin muun muassa Kartanonseudulla. Hulevesien hallinnalla pyritään vähentämään järveen päätyviä ravinteita ja turvaamaan luonnon monimuotoisuutta. 

Yleisten alueiden kunnossapidossa vähennettiin niittoja ja ylläpidettiin perinnebiotooppeja esimerkiksi Lemmenlaaksossa ja Vanhankylänniemessä lammaslaidunnuksen avulla. 

Resurssiviisaus näkyy arjessa ja osallistamisessa 

Vuonna 2024 järjestettiin kaksi tilaisuutta asukkaille resurssiviisauden teemoista. Keväällä keskusteltiin kestävän kehityksen aiheista Seppälän talolla ja syksyllä pohdittiin kestävää kulutusta kirjastolla. Resurssiviisaus näkyi myös Järvenpää Opiston kurssitarjonnassa ja Sykettä & Sinfoniaa sai Järkevä-palkinnon. 

Jatkossa erityistä huomiota on kiinnitettävä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen, päästövähennysten tehostamiseen, kiertotalouden edistämiseen sekä rakentamisen kestävyyteen. Resurssiviisaus tuodaan osaksi uutta hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa 2026–2029, jonka myötä tarkennetaan toimenpiteiden suunnittelu- ja ohjaustapoja tulevaisuudessa. 

Lisätietoja: 

Hannele Selin 
kaavoitusjohtaja 
puh. 040 315 2432 
hannele.selin@jarvenpaa.fi  

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!