Opetus Kinnarissa

Oppilaanohjaus

Oppilaanohjaus tukee oppilaan kasvua, kehitystä ja opiskelua. Perusopetuksen 7.–9. luokkien oppilaanohjaus koostuu luokkamuotoisesta ohjauksesta, henkilökohtaisesta ohjauksesta, pienryhmäohjauksesta, työelämään tutustumisesta sekä jatko-opintoihin suunnistamisesta. Ohjausta tarjotaan jokaiselle oppilaalle.

Kinnarin koulu oppilaanohjaajat:

Minna Hirvonen
p. 040 315 3732, etunimi.sukunimi@edu.jarvenpaa.fi
Sanna Pappila
p. 040 315 2299, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

7. luokan oppilaanohjaus

Keskeiset sisällöt ovat:

  • Kouluyhteisössä toimiminen: opiskelu ja käytänteet yläluokilla, oppilashuolto, itsetuntemus, uusi luokka ja oppilastoverit
  • Koulu työympäristönä ja osana yhteiskuntaa: oppivelvollisuus, perusopetuksen rakenne, opinnoissa eteneminen, oppilaan arviointi
  • Opiskelun taidot: opiskelutaitojen kartoitus, oppimisen psykologiaa, oppimismallit, oppiminen – unohtaminen, oppimista haittaavat ja edistävät tekijät, vahvuudet
  • Tulevaisuudensuunnittelu- ja päätöksentekotaidot: yläluokkien valinnaisaineet, valintojen tekeminen

7. -luokkalaiset ovat työharjoittelussa koulun keittiössä yhden päivän ajan pareittain oppilaanohjaajan tekemän aikataulun mukaisesti. Mikäli samaan aikaan on koe, oppilas käy suorittamassa sen.

8. luokan oppilaanohjaus

Keskeiset sisällöt ovat:

  • Koulutusrakenne: Suomen koulutusjärjestelmä
  • Työelämätietous: työn ja ammattien muuttuminen, elinkeinorakenne ja ammattialat pääpiirteittäin, perehtyminen ammatteihin, työelämään tutustuminen
  • Itsetuntemus: itsetunto ja sen kehittäminen, vahvuudet

8. luokkien TET

8. -luokkalaiset ovat työharjoittelussa koulun keittiössä yhden päivän ajan pareittain oppilaanohjaajan tekemän aikataulun mukaisesti. Mikäli samaan aikaan on koe, oppilas käy suorittamassa sen.
Lisäksi 8. -luokkalaiset tutustuvat viiden päivän ajan työelämään yläkoulun ulkopuolella. Työelämään tutustumisen tavoitteena on lisätä oppilaan työelämän tuntemusta. Oppilas hankkii TET-paikkansa pääsääntöisesti itse. Oppilaanohjaaja auttaa käytännön järjestelyissä.

9. luokan oppilaanohjaus

Keskeiset sisällöt ovat:

  • Jatko-opintomahdollisuudet peruskoulun jälkeen: koulutusvaihtoehtojen esittely
  • Hakeutuminen jatko-opintoihin: yhteishakumenettely
  • Oma ratkaisuni: päätöksenteko nuoren elämässä
  • Nuori työelämässä: työelämään tutustuminen, työpaikan haku, työelämätietous ja nuorten työlainsäädäntö, tasa-arvo työelämässä, yrittäjyys
  • Opiskelu ja työskentely ulkomailla: vaihto-oppilastoiminta, kielimatkat, työskentely ulkomailla

9. luokkien yhteishaku

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oppilas voi hakea yhdellä hakulomakkeella hakuaikana ammatillisiin perustutkintoihin, lukioihin, TUVA-koulutukseen, kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitettuihin vapaan sivistystyön linjoille tai vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen. Haku tehdään 20.2.–19.3.2024 sähköisesti osoitteessa www.opintopolku.fi. Oppilaat tekevät haun itse kotona tai halutessaan koulussa oppilaanohjaajan kanssa.

Oppilaanohjaaja koordinoi yhteishakua ja tiedottaa siitä oppilaanohjauksen tunneilla, henkilökohtaisissa ohjauskeskusteluissa sekä kirjallisesti huoltajille.

9. luokkien TET

Työelämään tutustumisen tavoitteena on tukea oppilaan uravalintaa, lähentää koulua ja ympäröivää elinkeinoelämää ja lisätä oppilaan työelämän tuntemusta. 9. -luokkalaiset tutustuvat kahden viikon ajan työelämään. Oppilas hankkii TET-paikkansa pääsääntöisesti itse. Oppilaanohjaaja auttaa käytännön järjestelyissä.

Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit ja valinnaiset aineet

Valinnaisaineoppaasta saa tietoa tarjolla olevista taide- ja taitoaineiden valinnaisista tunneista ja valinnaisista aineista. Valinnaisaineopas on tarkoitettu peruskoulun 7. ja 8. luokan oppilaille ja heidän huoltajilleen antamaan tietoa 8. ja 9. luokan opinto-ohjelmasta ja valinnaisainevalintojen tekemisestä seuraavaksi lukuvuodeksi. Oppaassa esitellään Kinnarin koulun tuntijako, opinto-ohjelma peruskoulun 8. ja 9. luokalla, tarjolla olevat taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit ja valinnaiset aineet sekä niiden tavoitteet, sisällöt ja arviointi.

Kinnarin koulu 3-6. luokkien valinnaisainetarjotin lv. 2020-2021 (pdf)

Kinnarin oppilaskunta

Oppilaskuntaan kuuluvat kaikki koulun oppilaat. Käytännön tasolla oppilaskuntaa edustaa oppilaskunnan hallitus, johon valitaan vuosittain edustaja kultakin luokalta. Oppilaskunta järjestää yhdessä koulun henkilökunnan kanssa erilaisia viihtyvyyttä ja hyvinvointia lisääviä tapahtumia.

Kiusaamisen vastustaminen

Koulukiusaamista ei sallita missään muodossa ja sen esiintymistä pyritään ennalta ehkäisemään. Kiusaamisista on heti kerrottava opettajalle / rehtorille ja myös kotona. Kiusaamistilanteisiin pyrimme puuttumaan tehokkaasti ja nopeasti. Mahdollisen kiusaamisen lopettaminen edellyttää yhteydenpitoa koulun ja kodin välillä sekä tapausten välitöntä julkituomista.

Kiusaamista ehkäistäksemme pidämme säännöllisesti Hyvää mieltä yhdessä- materiaaliin perustuvia oppitunteja tunne- ja hyvinvointitaitoja harjoitellen.

Kinnarin toimintatavat koulukiusaamisessa ( pdf)

Iltapäivätoiminta

Koulussamme toimivien iltapäivätoiminnan ryhmien vastuuohjaajat:

Kinnari, Männikkö / Tanja Reponiemi, puh. 040 315 3684
Kinnari, Kuusikko / Tytti Vastamäki, puh. 040 315 3685
Kinnari, Koivikko / Elina Loponen, puh. 040 315 3434

Jaa juttu: