Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Järvenpään kaupungin verkkopalvelua https://www.jarvenpaa.fi/ ja se on päivitetty 4.1.2021. Verkkopalvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Tässä selosteessa kerrotaan, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on, ja miten voit antaa meille palautetta palvelun saavutettavuudesta.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio, Verkkovaraani.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Tämä verkkopalvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain. Sivustolla on alla lueteltuja tiedossa olevia saavutettavuuspuutteita, joita korjaamme syksyn 2020 ja talven 2021 aikana.

Sisällöt ja toiminnot, jotka eivät ole vielä saavutettavia

Havaittava: Sivustolla on tekstiä kuvamuodossa

Sivustolla on muutamia kuvia, joissa on tekstisisältöä, joka ei ole ruudunlukijalla saavutettavissa.

Saavutettavuusvaatimus, joka ei täyty: 1.4.5

Hallittava: Sivusto ei ole täysin saavutettava näppäimistöllä

Safarilla päävalikkokohtia ei pääse valitsemaan ja näppäimistöllä ei pääse “Anna palautetta” ja “Yhteystiedot”-linkkeihin.

Safari-selaimessa tabulaattori ei tuo näkyviin “hyppää sisältöön” -painiketta ja etenee sisällössä muutoinkin erittäin valikoiden eli jättää suurimman osan sisällöstä väliin.

Videota ei saa käynnistettyä tai muuten käytettyä näppäimistöllä.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 2.1.1, 2.1.2, 2.4.3

Hallittava: Hyppää sisältöön ominaisuus ei toimi oikein

Hyppää sisältöön -painikkeen käytettävyydessä on haasteita ruudunlukijalla. Ruudunlukija ei lähde lukemaan sisältöä kun painiketta on painettu. Safari-selaimessa tabulaattori ei tuo näkyviin “hyppää sisältöön” -painiketta.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 2.4.1

Hallittava: Linkkityyli ei ole kaikin paikoin yhdenmukainen

Linkeissä käytetään toisinaan tyylinä alleviivausta ja toisinaan ei. Linkeistä puuttuu myös ajoittain hover-tyyli.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 2.4.6

Hallittava: Sivun otsikoinnissa on puutteita

Etusivulta puuttuu H1-otsikko. Sivuilla kuten “Opetus ja kasvatus”, “Yrittäminen ja työ” ja “Varhaiskasvatus ja esiopetus” on otsikkotasoissa siirrytty suoraan H1:stä H3:n tai H4:n, eli otsikkotasoja on jäänyt välistä. Lisäksi joillain sivuilla (esim. etusivu) saman tason otsikot ovat kooltaan eri kokoisia.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 2.4.6

Hallittava: Sisältö ei ole täysin saavutettava ruudunlukijalla

Kun sivu avataan, ruudunlukija ei lähde lukemaan sitä automaattisesti. Ruudunlukija ei lähde lukemaan myöskään sivun sisältöaluetta, kun siihen siirrytään “hyppää sisältöön” -painikkeella.

Ruudunlukija ei anna mitään ilmoitusta siitä, että hakulomakkeen (yleinen haku ja uutissyötteen haku) hakutulos on valmis ja miten monta tulosta löytyi.

Lomakkeen lähetyksestä ei tule ilmoitusta ruudunlukijalla eikä ruudunlukija ei ilmoita lomakkeissa, mitkä kentät ovat pakollisia. (esim. “Anna palautetta”-lomake)

PDF-tiedostojen lukeminen ei onnistu NVDA ja VoiceOver-ruudunlukijoilla. (esim. koulujen-ja-paivakotien-liikuntasalit.pdf)

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 2.5.3, 3.3.2 ja 4.1.3

Ymmärrettävä: Sivun kieli on yhdellä sivulla merkitty väärin ja hakusivulla on englanninkielisiä tekstejä

Sivun Welcome to Järvenpää ja Information on Coronavirus in Different Languages kieli on englanti, vaikka sivuston kieleksi on merkitty suomi. Lisäksi hakutuloksissa on englanninkielisiä tekstejä, esimerkiksi “No search results”.

Saavutettavuusvaatimus, joka ei täyty: 3.1.1

Ymmärrettävä: Lomakkeiden ja hakutoiminnallisuuden saavutettavuudessa on puutteita

Lomakkeen lähetyksestä ei tule ilmoitusta ruudunlukijalla eikä ruudunlukija ei ilmoita lomakkeissa, mitkä kentät ovat pakollisia. (esim. “Anna palautetta”-lomake) Anna palautetta -lomakkeen lähetyspainikkeessa lukee “Lähetä” sen sijaan, että siinä lukisi selkeämmin “Lähetä palaute”. Kun palautelomake on lähetetty, sivuille tulee ilmoitus, että palaute lähetetty, mutta se ei tule heti näkyvään ruutuun vaan sivua pitää selata ylöspäin, jotta ilmoitus näkyy

Ruudunlukija ei ilmoita, kun haku on valmis ja löytyikö tuloksia. Jos haku tehdään etusivulta, hakutulosnäkymä jää päälle eikä takaisin-painike toimi eikä logosta pääse takaisin etusivulle.

Anna palautetta-lomakkeen “valitse tiedosto” -napilta puuttuu kentän tunniste (form label).

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.3.5, 3.2.4, 3.3.1, 3.3.2 ja 3.3.3

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden varmistamiseksi

Verkkopalvelun saavutettavuus luo yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille käyttää palvelua.

Kiinnitämme saavutettavuuteen huomiota kaikessa sivuston sisältö- ja ylläpitotyössä. Olemme suunnitelleet sivuille myös toimintoja, joita laki ei edellytä mutta jotka helpottavat palvelun käyttöä erilaisille käyttäjäryhmille. Sivuilla on esimerkiksi tulossa “kuuntele sisältöä”-toiminto.

Helppoa ja saavutettavaa käyttökokemusta varten olemme saavutettavuusauditoinnin lisäksi teettäneet käyttäjätestauksen. Tutkimuksessa selvitimme sitä, miten aidot käyttäjät arvioivat lähes valmiin sivuston käytettävyyttä ja tiedon löydettävyyttä. Sivuston testaajista osa edusti erityisryhmiä.

Testauksessa selvisi, että haettavat tiedot löytyivät sivuilta keskimäärin melko helposti ja etenkin sisällöt, joita oli paljon työstetty, saivat hyvät arviot. Tutkimuksen pohjalta panostamme jatkossakin huolelliseen sisällöntuotantoon ja korjaamme esille tulleet tekniset puutteet.

Yhteystiedot saavutettavuuspuutteista ilmoittamiseksi

Jos havaitsit sivustolla muita kuin tässä selosteessa mainittuja saavutettavuuspuutteita, voit ilmoittaa niistä sähköpostitse osoitteeseen viestinta(at)jarvenpaa.fi tai palautelomakkeella Järvenpään palautepalvelun kautta.
Anna palautetta Järvenpään kaupungille

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla muita kuin tässä selosteessa mainittuja saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Jaa juttu: