Harjulan kampuksen infotilaisuus herätti kiinnostusta – kirjasimme ylös kysymyksiä ja vastauksia

Tiistaina 25.1. järjestetty Harjulan kampuksen infotilaisuus keräsi rutkasti hankkeesta kiinnostuneita huoltajia ja kuntalaisia Teamsin äärelle. Parhaimmillaan tilaisuudessa oli paikalla yli 100 aiheesta kiinnostunutta järvenpääläistä. 

Tilaisuus eteni hankkeen yleisesittelyn jälkeen Mestaritoiminnan Niko Rinteen johdolla rakentamisen vaiheiden avaamiseen. Rinne kertoi, että vaikka hanke on kohdannut useita koronasta johtuneita vastoinkäymisiä, on hanke edennyt aikataulussaan ja kampustilat luovutetaan käyttäjille aikataulussa, tulevan maaliskuun aikana. Tämän jälkeen tiloissa alkaa käyttöönottovaihe, jonka aikana tilat saavat kalusteensa ja tilojen loppukäyttäjät eli oppilaat ja henkilökunta pääsevät tutustumaan tiloihin ja niiden käyttöön. Uuden kampuksen varsinainen käyttö alkaa elokuussa 2022. 

Järvenpään kaupungin kehittämispäällikkö Jan Mikkonen kertoi, että kaikissa kaupungin kouluhankkeissa työ aloitetaan suunnitelmalla tilojen tarpeista käyttäjilleen. Suunnitelmaa ohjaa myös opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen linjaukset. Tämä suunnitelma on rakentamisessa ohjekirjana niin arkkitehdeillä kuin tilasuunnittelijoillakin. Harjulan kampuksella varhaiskasvatus ja perusopetus tulevat toimimaan samassa rakennuksessa hyödyntäen yhdessä kampuksen tiloja. Tämä on Mikkosen mukaan upea tilaisuus pedagogisen suunnitelman mukaiselle toimintakulttuurin kehittämiselle. Tilojen kehittäminen onkin tapahtunut Mikkosen mukaan alusta asti käyttäjiä vahvasti osallistaen. Myös rehtori Tarja Edry iloitsee tilojen joustavuudesta ja muuntuvuudesta erilaisiin opetustarpeisiin.  

“Mitä yhteisopettajuus käytännössä tarkoittaa”, ja muita kysymyksiä 

Tilaisuudessa kuultiin ilahduttava määrä kysymyksiä, joista kirjasimme tähän muutamia. Tilaisuudessa kysymyksiin vastasivat rehtori Edry, päiväkodin johtaja Miia Tiihonen sekä kehittämispäällikkö Mikkonen. 

 Lisää kysymyksiä Harjulan kampukseen liittyen saa lähettää osoitteeseen jan.mikkonen@jarvenpaa.fi

“Mitä yhteisopettajuus käytännössä tarkoittaa? Joissain kouluissa on yhdistetty pari luokkaa oppituntien ajaksi. Onko tällaista toimintamallia suunniteltu myös Harjulaan?”   

Solut ovat muunneltavissa kahden oppilaan tilasta vaikkapa 170 oppilaan tilaksi. Kaikki riippuu aina kyseisen tunnin ja tilanteen tarpeesta ja tavoitteesta. Opettajat voivat muuttaa tiloja hetkessä, ovet ovat siirrettävissä 10 sekunnissa ja kalusteet myös lasten pinottavissa. Tilojen yhteiskäyttö on siis erittäin joustavaa. 

“Tuleeko Harjula käyttämään vieressä olevaa Eino Leinon-kenttää liikuntatunneilla? Jäädytetäänkö siihen esim. talvella luistelukenttä?” 

Kyllä, viereisestä Eino Leinon kentästä tulee liikuntatuntien pääkenttä, ja se on mahdollista myös jäädyttää talvisin. Välituntifutispeleihin on lisäksi mahdollista käyttää kampuksen pihan hiekkakenttää ja myös välituntiluistelun mahdollisuus kampuksen pihan pienemmällä kentällä on mahdollinen. 

“Milloin kampuksen liikuntasali on kaupungin eri urheiluseurojen käytössä?” 

Elokuusta alkaen, sillä silloin kaikki tilan toiminnallisuudet ja välineet ovat varmasti paikallaan. 

“Kun tilojen hyödynnetään aktiivisesti oppilaiden käyttöön pitkälle iltapäivään, onko kampuksella mahdollisuus järjestää iltapäiväkerhoa pienimmille?” 

Kyllä, kaikki iltapäiväkerhot jäävät ensi vuonna Harjulan kampukselle. 

“Jatkaako Vihtakadun koulu toimintaansa vielä syksyllä 2022? Jos, niin mitkä luokat toimivat ko. Yksikössä?” 

Ei, kaikki koululaiset siirtyvät Vihtakadulta Harjulan kampukseen. Vihtakatu on kaupunginvaltuuston hyväksymässä palveluverkkosuunnitelmassa menossa remontoitavaksi, ja remontin jälkeen tila tulee varhaiskasvatuksen käyttöön. 

“Miksi nimeksi on valittu kampus, jolla viitataan yleensä korkeakoulualueeseen?” 

Kampuksella viitataan Harjulan kohdalla perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen aitoon tilojen yhteiskäyttöön.  


Järjestäjät kiittävät kaikkia osallistumisesta ja aktiivisuudesta!

Harjulan kampuksesta löytyy lisätietoa kampus-hankkeen omilta sivuilta.

Jaa juttu: