Järvenpään kulutuksen hiilijalanjälki pieneni – silti vielä matkaa kestävään tasoon
—Asuminen ja ympäristöJärvenpään kulutuksen hiilijalanjälki vuodelta 2024 on laskettu Kulma-hankkeessa.
Järvenpään kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt on laskettu kolmatta kertaa osana Sitowisen ja Luonnonvarakeskuksen Kulma-hanketta. Vuonna 2024 kulutusperäiset päästöt olivat 7,57 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO₂-ekv) asukasta kohden. Laskenta kattaa sekä asukkaiden että kaupungin kulutuksen: energiankulutuksen, rakentamisen, liikkumisen, ruoan sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnan riippumatta tuotantopaikasta.
Päästöt vähenivät 2,5 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Tämä johtuu erityisesti vähäpäästöisemmästä sähköntuotannosta, erillislämmityksen vähenemisestä ja rakentamisen hidastumisesta. Laskentamallia on tarkennettu etenkin kotitalouksien kulutuksen ja rakentamisen päästökertoimien osalta, mikä nosti tavaroiden ja palveluiden päästöosuutta.
Tavaroiden, palveluiden, ruoan ja liikkumisen osuus Järvenpään kulutuksen kokonaispäästöistä on noin 80 prosenttia. Tulokset korostavat yksilön valintojen merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Esimerkiksi vaatteen käyttöiän tuplaaminen puolittaa siitä aiheutuvat päästöt, ja siirtyminen lihapainotteisesta ruokavaliosta kalapainotteiseen voi vähentää ruokaperäisiä päästöjä jopa kolmanneksella.
Miksi kulutusperäisiä päästöjä seurataan kunnissa?
Pariisin ilmastosopimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen tulisi rajoittaa 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä. Tämä edellyttää, että asukaskohtaiset päästöt laskevat 2,5 tonniin CO₂-ekv vuoteen 2030 ja 0,7 tonniin vuoteen 2050 mennessä. Kulma-hankkeen kunnissa kulutuksen päästöt vaihtelivat 7,1 ja 9,9, tonnin välillä vuonna 2024, joten tavoitteesta ollaan vielä kaukana.
Kunnilla on merkittävä rooli päästöjen vähentämisessä. Ne voivat tukea kestäviä valintoja esimerkiksi kehittämällä joukkoliikennettä, ruokapalveluita sekä kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä, sijoittamalla palveluita saavutettavasti ja viestimällä ilmastoystävällisistä ratkaisuista.
Kunnat vaikuttavat rakentamisen päästöihin suoraan julkisten rakennusten ja infrastruktuurin rakentamisen kautta sekä välillisesti yksityiseen rakentamiseen erilaisin ohjauskeinoin. Lisäksi kunnilla on tärkeä rooli julkisen kiinteistökannan energiankulutuksessa, korjaamisessa ja muussa hallinnassa, jotka vaikuttavat rakennusten päästöihin merkittävästi.
Luotettava tieto kulutuksen ja alueen päästöistä tukee ilmastotoimien suunnittelua, kohdentamista ja vaikutusten seurantaa. Järvenpäässä seurataan myös alueellisia päästöjä, kuten tieliikenteen, energiantuotannon, jätehuollon ja maatalouden vaikutuksia. Kulutus- ja aluelaskenta täydentävät toisiaan ja tarjoavat kokonaiskuvan ilmastovaikutuksista.

Kulma-hankkeen toteutti Sitowise Oy yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Hankkeeseen osallistui tänä vuonna 22 kuntaa.
Lisätietoa hankkeesta ja sen tuloksista löydät osoitteesta:
Lisätietoa hankkeesta ja sen tuloksista löytyy Sitowisen sivuilta.
Lue lisää yksityisen sektorin kulutuksen päästöihin ja laskennan kehitykseen liittyen: Miten arjen valinnat vaikuttavat hiilijalanjälkeemme?
Lue myös, miten KULMA-hankkeessa on laskettu kulutuksen hiilijalanjälkeä aikaisempina vuosina:
Järvenpään kulutuksen hiilijalanjäljestä aikaisempaa tarkempaa tietoa
Lisätietoja:
Emma Liljeström
Sitowisen osastopäällikkö
emma.liljestrom@sitowise.com