Tukea ja tekoja sotaa pakenevien ukrainalaisten hyväksi Järvenpäässä

Kaupungit ja kunnat Suomessa ovat auttaneet eri tavoin sodan jaloista pakenevia ukrainalaisia. Kunta voi järjestää itse vastaanottopalveluita tai ne voi tuottaa ulkopuolinen palveluntuottajatuottaja Maahanmuuttoviraston kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Järvenpäässä tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten vastaanotosta vastaa Kotokunta Oy (Järvenpään vastaanottokeskus).

Järvenpään vastaanottokeskukseen rekisteröityneet ukrainalaiset saavat vastaanottopalveluja kuten majoituksen, vastaanottorahan sekä sosiaali- ja terveyspalvelut.

Ukrainalaisia on asutettu kaupungilta vuokrattuihin asuntoihin Auertiellä ja Jampassa. Lisäksi Kotokunta Oy on vuokrannut asuntoja Uudenmaan Osuuspankilta ja M2-kodeilta. Asuntoihin on mahdollista majoittaa noin 400 henkilöä.

– Tällä hetkellä kaupunkiimme on tullut lähes 300 ukrainalaista. Kuitenkaan pelkästään majoittaminen ja perustarpeista huolehtiminen ei riitä. Kaupungin tulee omalta osaltaan tukea ukrainalaisten kotoutumista uuteen asuinpaikkaansa. Heille tulee tarjota mahdollisuus jatkaa elämäänsä mahdollisimman normaalisti, esimerkiksi että lapset voivat käydä koulua ja aikuiset voivat hakeutua kielikursseille ja töihin. Tämän sujuvan kotoutumisen eteen teemme työtä, painottaa maahanmuuttajatyön erityisasiantuntija Arja Loima Järvenpään kotoutumispalveluista.

Kotoutumisen edistämiseksi Järvenpäässä on avattu Tukea ja tekemistä -toimintakalenteri, joka löytyy kaupungin verkkosivuilta Ukraina-sivulta.

– Tukea ja tekemistä Järvenpäässä -toimintakalenterissa on tarjolla eri-ikäisille vapaa-ajan toimintaa. Pyrimme avaamaan ukrainalaisille ovia kaupungin, järjestöjen, seurakuntien olemassa oleviin toimintoihin. Osallistuminen yhdessä kuntalaisten kanssa on paras tuki kotoutumiselle, korostaa Loima.

Järvenpääläiset ojentaneet auttavan kätensä

Järvenpäässä toimiva Ilmaistori Ilmari on tehnyt erittäin arvokasta työtä ukrainalaisten hyväksi. Ilmari vastaa lahjoitusten hankinnasta, keräysten koordinoinnista ja tuotteiden jaosta Järvenpäähän rekisteröidyille ukrainalaisille ja heidän koteihinsa. Toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja järvenpääläisten lahjoituksiin. Ilmari ei käytä lainkaan rahaa omassa toiminnassaan. Ukraina-avun toiminnasta ja ajankohtaisista lahjoitustarpeista voit lukea lisää www.ilmaritori.fi. Ukrainalaiset voivat noutaa lahjoitettuja vaatteita ja kodintarvikkeita Ukraina-puodista, joka sijaitsee Valtuustokatu 3:ssa.

Järvenpäässä myös monet muut yhteisöt ja yhdistykset sekä yksityiset henkilöt ovat auttaneet vilkkaasti ukrainalaisia. Suuret kiitokset siitä kaikille järvenpääläisille. Pakolaiset ovat päässet kotoutumaan uuteen asuinpaikkaansa, ja lahjoitukset ovat konkreettisesti helpottaneet heidän elämäänsä.

Lisätietoa:

Jaa juttu: