Yrityksille suunnatussa tilaisuudessa esiteltiin suuntaviivoja kaupungin keskustan kehittämiselle ja ideoitiin yhdessä

Kaupungin keskustan kehittämistä käytiin läpi niin yritystoiminnan, kaavoituksen kuin kulttuurin ja tapahtumien näkökulmasta.

Kuva_Hankkeet_Keskusta_Kavelykatu-Janne
Keskustan maamerkkinä on Sibeliuksenkadun läpi kulkeva kävelykatu Janne.

Järvenpään kaupunki järjesti maanantaina 17.4.2023 kaupungin yrityksille tarkoitetun keskustelutilaisuuden kaupungin keskustan kehittämisestä. Paikalla Bulevardikorttelissa oli Business Järvenpään, Kaupunkikehityksen ja kulttuuripalveluiden vastuuhenkilöitä ja yrittäjiä.

Tilaisuuden avasi kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen, joka perusteli keskustan tärkeyttä kaupungin yritystoiminnalle.

– Rakennushankkeiden keskellä tarvitsemme paikan, jossa on hyvä asioida, jossa voi viihtyä ja johon on helppo tulla. On tärkeää, että teemme ja edistämme asioita yhdessä, jotta kaupunki kukoistaa ja on mahdollisimman vetovoimainen.

Yritys- ja elinkeinopalvelujohtaja Miska Hakala esitteli uutta Yritys- ja elinkeino-ohjelmaa, joka vastaa myös keskustan kehittämiseen kärkitoimenpiteidensä kautta.

– Ohjelman yhtenä selkeänä tavoitteena on, että keskustan ja Rantapuiston kaupalliset palvelut parantuvat.

Järvenpään keskustan liiketiloista suurin osa on keskittynyt kävelykadun varrelle ja Prisma-keskukseen. Tyhjiä eli vapaita liiketiloja on 22 kappaletta (9,1%), ja lisäystä viime vuoteen verrattuna 6 liiketilan verran. Liiketilojen kehitystä vuosina 2020–2023 vertailtaessa lauantaisin palvelevat kaupat ovat vähentyneet selvästi (-14) kuten myös ravintolat ja kahvilat (-2). Arkipäivisin palvelevissa kaupoissa on kuitenkin ollut kasvua (+14).

Maaliskuussa 2023 Business Järvenpää teetti toimitilatarvekyselyn, jonka vastauksissa korostuvat tarve asiantuntijatiloille. Business Järvenpää kartoitti kyselyssä myös yritysten kiinnostusta suunnitteilla olevalle KasvuHubille, jonka tarkoituksena on toimia asiantuntijayritysten yhteisöllisenä työtilana. Kyselyyn vastanneista suurin osa ilmoitti työllistävänsä yritykseen lisää työntekijöitä lähivuosien aikana. Yhteensä toimitilatarvekyselyyn vastasi 36 yritystä.

– Positiivinen viesti on se, että halutaan kasvaa ja kehittyä. Keskustan alueella on potentiaalia löytää erilaisia toimitilatarpeita- ja ratkaisuja, Hakala päätti puheenvuoronsa.

Asemakaavatyö ja kulttuuri sekä tapahtumat avainasemassa

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula kertoi vuosien 2023–2027 asemakaavoituksesta. Asemaakaavoja on esitelty alkuvuodesta julkaistussa uusimmassa kaavoituskatsauksessa 2023.

Lisäksi Perttula kertoi tiiviisti suunnitteilla olevasta Kehittyvä keskusta -nimisestä työkokonaisuudesta, jonka tarkoituksena on tarkentaa Järvenpään yleiskaavaa 2040 ja keskustan osayleiskaavaa 2030. Sen tavoitteena on ohjata alueiden asemakaavoitusta, olemassa olevia ja tulevia hankkeita sekä rakennusvalvontaa. Samalla siinä visioidaan keskustan tulevaisuutta resurssiviisaana ympäristönä, luodaan edellytyksiä laadukkaan ympäristön ja kestävän kaupunkikuvan muotoutumiseen, täydennysrakentamisen paikkojen kehittämiseen sekä viihtyisyyden ja toimivuuden parantamiseen. Lisäksi osana työkokonaisuutta tarkistetaan korkean rakentamisen vyöhykkeet ja suhteen ympäristöön. Työ etenee vaiheittain ja osallistumismahdollisuuksista tiedotetaan erikseen.

Kulttuurijohtaja Pirre Raijas esitteli lopuksi kaupungin kulttuuri- ja tapahtumamahdollisuuksia sekä kulttuurikohteita sekä tapahtumien aluetaloudellisia vaikutuksia.

 – Kulttuuri ja tapahtumat ovat tärkeä osa kaupungin kehittämistä, jotka tuovat hyvinvointia, iloa ja yhteisöllisyyttä. Meillä on kaikki mahdollisuudet nopeaan kehitykseen myös kansainvälisen kulttuurimatkailun näkökulmasta.

Raijas vetosi yrittäjiin lähteä mukaan kehittämään Järvenpään tarinaa ja ideoimaan erilaisia tuotepaketteja kulttuurimatkailua tukemaan.

– Luova liiketoiminta tarvitsee hyvän tarinan ja yhteistyön voimaa.

Tilaisuus päättyi yhteiseen avoimeen keskusteluun ja ideointiin kaupungin ja yrittäjien välillä.

Jaa juttu: