Etusivu/Hyvinvointi ja terveys/Turvallinen arki ja hyvinvointityö/Varautuminen ja turvallisuus/Kaupungin varautuminen ja valmiussuunnittelu
Kaupungin varautuminen ja valmiussuunnittelu
Varautumisella tarkoitetaan toimintaa, jolla varmistetaan tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa tilanteissa. Varautumiseen kuuluvia toimenpiteitä ovat mm. valmiussuunnittelu, riskien arviointi, kriittisten resurssien hankinta sekä henkilöstön koulutus ja harjoitukset.
Varautumisen tavoitteena on pyrkiä ennalta ehkäisemään häiriö- ja kriisitilanteiden syntyminen sekä toisaalta luoda edellytyksiä häiriötilanteiden ja niiden seurausten hoitoon. Valmiussuunnittelu on keskeinen osa kaupungin varautumista niin häiriötilanteita kuin vakavampia poikkeusoloja varten. Valmiussuunnittelun kaupunkitasoisesta koordinoinnista Järvenpäässä vastaa turvallisuus- ja valmiuspäällikkö. Häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa kaupungin valmiusjohtoryhmä ottaa johtovastuun kaupunginjohtajan päätöksen mukaisesti.
Järvenpään kaupungin tavoitteena on peruspalveluiden ja muiden yhteiskunnan välttämättömien toimintojen turvaaminen kaikissa olosuhteissa Järvenpään kaupungin alueella.
Järvenpään kaupungin valmiussuunnitelman yleisessä osassa kuvataan kaupungin varautumista ja sen vastuita. Muut valmiussuunnitelmat ja sen liitteet eivät ole julkisia. Lisäksi kaupungin hyvinvointia ja turvallisuutta edistävää työtä on kuvattu hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmassa.
Kaupunki ja kriisiviestintä
Kriisi on yllättävä tai vaarallinen häiriö- tai poikkeusolojen tilanne, joka vaarantaa tärkeitä yhteiskunnallisia tai muita etuja ja samalla järkyttää normaalia toimintaa, päätöksentekoa ja tiedotuskäytäntöä. Kriisi voi olla äkillinen alueellamme tapahtunut onnettomuus tai huomaamatta etenevä tapahtumaketju, jonka osallisia voivat olla asukkaat, asiakkaat, kaupungin työntekijät ja eri sidosryhmät. Kriisiviestintä on nopeasti muuttuvissa häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa tehtävää tehostettua viestintää, jolloin viestinnän valmiutta kohotetaan ja sen painopiste siirretään toimintoja ohjaavaan ja pelastavaan viestintään.
Pelastustoimia vaativassa tilanteessa päävastuu viestinnästä on pelastustoiminnasta vastaavalla viranomaisella. Kaupunki tukee viranomaisia omalla viestinnällään esimerkiksi tiedottamalla tilanteen vaikutuksista kaupungin palveluihin.
Järvenpään kaupungissa toimii valmiusjohtoryhmä, jonka tarkoituksena on ehkäistä kriisejä ja toisaalta pienentää häiriön vaikutuksia sekä turvata keskeisten toimintojen uudelleenkäynnistäminen häiriöiden jälkeen. Kriisiviestintää vaativassa tilanteessa toimitaan etukäteen laaditun kriisiviestintäohjeistuksen mukaisesti.
Kriisitilanteessa Järvenpään kaupunki tiedottaa asukkaitaan useissa kanavissa, kuten kaupungin verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavilla, paikallisessa mediassa sekä tarvittaessa myös kotiin tai asuinalueille jaettavin asukastiedottein.
Kaupungilla on kriisiviestintää varten käytössään myös automaattinen poikkeustilannetiedote, jota käytetään kuntalaisten tiedottamisessa kriisitilanteessa. Tiedote on puhelimella kuunneltava ääniviesti, jossa kerrotaan lisätietoa tilanteesta.