Anni-tädin kylän asemakaavaehdotus on tulossa nähtäville − Ainolan aluekeskus vastaanottaa ensimmäiset asukkaat alkuvuodesta 2024 

Anni-tädin kylän rakentaminen alkaa näillä näkymin ensi vuoden puolella. Ainolan aluekeskuksessa työt ovat täydessä vauhdissa ja pian ensimmäiset asukkaat muuttavat aluekeskukseen. Tiedotteessa käydään läpi molempien asuinalueiden ajankohtaiset kuulumiset. 

Anni-tädin kylä 

Havainnekuva ilmaperspektiivistä Anni-tädin kylän tontista. Kuva: Suomen Hyvä Koti Oy, Honkarakenne.

Anni-tädin kylä on parhaillaan asemakaavaehdotusvaiheessa ja rakentamisen odotetaan pääsevän alkuun keväällä 2024 jatkuen aina 2030-luvulle. Tavoitteena on, että alueen kunnallistekniikan rakentaminen pääsisi alkamaan vuodenvaihteessa. Asemakaavan muutoksen nähtävilläoloaika on 31.5.−29.6.2023, ja siihen on mahdollista tutustua Vireillä olevien asemakaavojen -sivulla. 

Anni-tädin kylästä rakentuu laadukas erilaisiin asumistarpeisiin soveltuva pientaloalue Tuusulanjärven rannalle, perinteikkään Vanhankylänniemen kylkeen. Asemakaavan toteutus mahdollistaa noin 180 asuntoa, joka mahdollistaa asumisen noin 350:lle asukkaalle. Lisäksi alueelle tulee yhteensä 38 omakotitalotonttia, jotka luovutetaan tarjouskilpailulla yksityisille rakentajille. Asuinalueen kohderyhmänä ovat pientaloasujat, jotka arvostavat tilaa, kestävää elämäntapaa, luonnonläheisyyttä, yhteisöllisyyttä ja asumista monipuolisten ulkoilumahdollisuuksien äärellä. 

− Anni-tädin kylään nousevat kotimaisen hirsirakentamisen taidonnäytteet: massiivipuusta rakennettu rivitaloalue sekä neljän hirsikerrostalon kokonaisuus. Panostamme Anni-tädin kylässä vahvasti terveellisempään, laadukkaampaan ja hiilineutraalimpaan uudisasuntotuotantoon hirrestä, linjaa Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelainen. 

Pientaloalue on saanut nimensä Anni-tädin eli Anni Natalia Åströmin (1861–1949) mukaan, joka on toiminut Vanhankylän kartanon johdossa sen kukoistusaikana 1900-luvun vaihteessa. Alueen nykyiset kadunnimet Stålhanentie, Tuulimyllyntie ja Stålhanenraitti viittaavat kartanon historiaan, ja puistonnimi Väärämäki on paikasta aikaisemmin käytetty nimi.  

− Uusista kadun- ja puistonnimistä järjestettiin järvenpääläisille äänestys asemakaavaluonnoksen nähtävilläoloaikana. Valitut nimet, jotka liittyvät kartanon henkilöhistoriaan ja ammatteihin, on tarkennettu asemakaavan ehdotusvaiheeseen, hankekehityspäällikkö Salla Niemelä kertoo. 

Uusia kadunnimiä ovat Kapteeninkatu, Tilanomistajankatu, Maitotinkiläisenkatu, Pehtoorinkatu, Lampurinraitti, Kapteenskanpolku, Kengittäjänpolku, Päiväläisenpolku, Piianpolku, Renginpolku ja Anni-tädin raitti. Uusia puistonnimiä ovat Wilhelminanpelto, Åströminranta ja Jalavarinne. 

Suurin osa peltoalueesta säilytetään avoimena virkistysalueena, jonne varataan alueita palstaviljelyä ja hulevesien viivytystä varten. Natura 2000 -verkostoon kuuluva alue osoitetaan luonnonsuojelualueeksi ja Vanhankyläntien viereinen metsikkö säilytetään. Myös muu ympäröivä kulttuuriympäristö huomioidaan pientaloaluetta rakennettaessa. 

Tutustu Anni-tädin kylän 3D-malliin. 

Ainolan aluekeskus 

Havainnekuva Ainolan aluekeskukseen rakentuvista kerrostaloista. Kuva: Hartela. 

Työt Ainolan aluekeskuksessa etenevät ja alueen pohjoispuolen kunnallistekniikan rakentamisen ensimmäinen vaihe on valmistumaisillaan. Ensimmäinen asuintalo sekä uusi pysäköintilaitos valmistuvat aluekeskuksen keskuskortteliin Viulunkonsertonkujalle jo loppuvuodesta 2023 ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa alkuvuodesta 2024, jolloin myös alueen eteläpuolen kunnallistekniikan rakentaminen käynnistyy. 

− Olemme iloisia siitä, että pääsimme aloittamaan rakentamisen Ainolassa suunnitellussa aikataulussa, ja alue kehittyy nopeasti nykyaikaiseksi ja viihtyisäksi asuinalueeksi. Ensimmäinen kohteemme on jo saavuttanut harjakorkeuden. Samalla toinen puolikas, joka on suunnattu omistusasumiseen, on ennakkomarkkinoinnissa. Kun se valmistuu, se täydentää osaltaan keskuskorttelia, Hartelan aluejohtaja Tuomas Ruponen sanoo. 

− Hartelan vastuullisuustavoitteena on lisätä ympäristön kannalta myönteisiä vaikutuksia rakennettuun ympäristöön ja siksi onkin hienoa, että viherkerroin on otettu huomioon alueen suunnittelussa. Meillä tämä on suunnittelussa näkynyt muun muassa hulevesien hallintarakenteina, pyöräkatoksen viherkattona, hyönteishotellina ja linnunpönttönä. 

HOK-Elannon S-market Ainolan suunnittelutyöt ovat pitkällä ja sen rakennuslupasuunnitelmia ollaan viimeistelemässä.  

− Seuraavaksi pääsemme valmistelemaan rakennusurakoiden kilpailutusta ja toivoaksemme pystymme jo tänä vuonna vahvistamaan järvenpääläisille uuden S-marketin avausaikataulun. Pyrkimyksemme on päästä parantamaan kehittyvien Järvenpään eteläosien kaupallisia palveluita pikimmiten, HOK-Elannon johtava liikepaikkapäällikkö Juha Eronen kertoo. 

Ristinummen Kaurismetsän alueelle rakennetaan myös päiväkoti, joka avautuu suunnitelmien mukaan vuonna 2025. 

Ainolan aluekeskuksesta rakentuu kaupunkikuvaltaan ja julkisilta tiloiltaan laadukas keskittymä, jossa yhdistyvät monipuolinen asuminen, työpaikat, lähipalvelut, helppo liikkuminen sekä uuden Ainolan aseman liityntäpysäköinti. Alueelle rakentuu yhteensä noin 100 000 kerrosneliötä asuin- ja liiketilaa. Laadukkaisiin ratkaisuihin ja ympäröivään kulttuurimiljööseen istuva rakentaminen mahdollistaa alueelle myös uudenlaisen profiloitumisen, kuten musiikkiteeman hyödyntämisen suunnittelualueella.

Ainolan aluekeskuksen asunnot soveltuvat monipuoliseen asumiseen perhekoosta ja elämäntilanteesta riippumatta. Asuminen on kerrostalovaltaista, mutta myös matalammilla kaupunkitaloilla ja yhtiömuotoisella asumisella on paikkansa. Aluekeskukseen tulee yhteensä 1200–1300 asuntoa, joissa on tilaa 2100–2500:lle asukkaalle. Kaiken kaikkiaan aluekeskus rakentuu aina 2030-luvulle saakka. 

Uusi Ainolan juna-asema tulee sijaitsemaan aluekeskuksen sydämessä, kun nykyinen asema siirtyy 500 metriä etelään. Uudet asemalaiturit tulevat käyttöön vaiheistaen, itäinen loppuvuodesta 2024 ja läntinen vuodesta 2026. 


Lue myös: 

Anni-tädin kylän kehittäminen 

Rakentuva Ainolan aluekeskus vastaa uuden kaupunkistrategian tavoitteisiin 

Hengittävää hirttä kerrostaloon – ainutlaatuisia koteja upeassa Tuusulanjärven luonnonympäristössä 

Jaa juttu: