Etusivu/Asuminen ja ympäristö/Maankäyttö ja kaavoitus/Poikkeamislupa ja sijoittamislupa
Poikkeamislupa ja sijoittamislupa
Aiotko ryhtyä rakentamaan, mutta suunnitelmasi ei ole asemakaavan mukainen tai asemakaavaa ei ole? Silloin tarvitaan poikkeamislupa tai asemakaavan ulkopuolisilla alueilla sijoittamislupa.
Poikkeamislupaa haetaan asemakaava-alueella asemakaavasta poikkeamiseen. Rakennusoikeuden huomattava nostaminen vaatii kuitenkin asemakaavan muutoksen.
Uuden lain* myötä siis suunnittelutarveratkaisu on poistunut. Suunnittelutarveratkaisun sijaan sijoittamisen edellytyksiä asemakaavan ulkopuolisella yleiskaava-alueella käsitellään pääsääntöisesti rakentamisluvan osana. Poikkeustapauksissa voidaan hakea myös erillinen sijoittamislupa.
Hakemukset tehdään sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta.
Virkamiespäätökset poikkeamisluvista ja erillisistä sijoittamisluvista tekee kaavoitusjohtaja. Kumpikin päätös on voimassa yhden vuoden. Kummassakin tapauksessa on haettava rakentamislupa ennen rakentamisen aloittamista.
*1.1.2025 astui voimaan uusi rakentamislaki. Uusi laki liittyy maankäyttö- ja rakennuslain uudistukseen, jonka ensi vaiheessa rakentamista koskeva osuus muuttuu ja siitä tulee erillinen rakentamislaki. Maankäyttö ja rakentamislain jäljelle jäävän osa nimi muuttuu alueidenkäyttölaiksi.
Mitä tarvitaan?
Hakemus, jossa on esitettävä perustelut suunnitellulle hankkeelle. Hakemukseen liitetään ainakin nämä:
- asemapiirros
- kerrosalalaskelma
- naapurien suostumus hankkeeseen
- selvitys omistusoikeudesta
- yhtiöt tarvitsevat kaupparekisteriotteen, josta selviää yhtiön nimenkirjoitusoikeus, ja hallituksen kokouksen pöytäkirjaotteen
Julkisivu- tai leikkausluonnokset ovat usein hyödyllisiä suunnitellun rakentamisen havainnollistamisessa. Suunnitelmia voidaan tarkentaa rakentamislupaa varten.
Hakemukseen tarvitaan myös liitepaketti, jonka voi tilata kaupungin karttakaupasta Kartat | Järvenpää (jarvenpaa.fi). Liitepaketin sisältö:
- ote voimassa olevasta asemakaavasta ja määräyksistä
- ote voimassa olevasta yleiskaavasta ja määräyksistä
- ote pohjakartasta
- kiinteistörekisteriote
- lainhuuto-ote
Hakija voi kuulla naapurit itse lomakkeella. Kaupunki voi suorittaa myös maksua vastaan kuulemisen.
Milloin päätös?
Poikkeamisluvat ja erilliset sijoittamisluvat pyritään ratkaisemaan 2-3 kk kuluessa hakemuksen jättämisestä. Päätös annetaan julkipanon jälkeen ja siihen voidaan tehdä oikaisuvaatimus kaupunkikehityslautakunnalle 14 päivän kuluessa.