Hulevedet

Hulevesi. Lähde: HSY.

Mitä ovat hulevedet?

Hulevedet ovat rakennetuilla alueilla maan pinnalle, rakennusten katoille ja muille pinnoille muodostuvia sade- ja sulamisvesiä. Hulevettä syntyy rakennetussa ympäristössä sateen tai lumen sulamisen seurauksena.

Koska yhdyskuntarakenteessa on paljon vettä läpäisemättömiä pintoja, hulevesien määrä ja hetkellinen virtaama voivat olla suuria. Hallitsemattomat hulevedet aiheuttavat erilaisia haittoja, kuten tulvimista, eroosiota ja vesistöjen kuormitusta. Kaupunkirakenteen tiivistyminen ja ilmastonmuutos asettavat hulevesien hallinnalle lisää haasteita lähitulevaisuudessa. Jotta hulevesistä ei aiheutuisi haittaa, tarvitaan erilaisia hulevesirakenteita, kuten hulevesiviemäreitä ja avo-ojia.

Hulevesien hallintaa koskevat visuaaliset asukaskortit tarjoavat helppoja ja toimivia keinoja hulevesien hallitsemiseksi

Näin ohjaat huleveden oikein. Lähde: HSY.

Kuka vastaa hulevesien hallinnasta?

Järvenpään kaupunki

Kaupunki vastaa asemakaava-alueilla yleisten alueiden hulevesien hallinnasta. Hulevesien mahdollisimman luonnonmukainen hallinta on osa normaalia kaupunkiympäristön suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa. Hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella sekä jatkuvalla kunnossapidolla hulevesien hallintarakenteet luovat monipuolista, ympäristöystävällistä ja viihtyisää asumisympäristöä.

Hulevesien luonnonmukainen hallinta Järvenpäässä ja hulevesityöryhmän toiminta

Järvenpäähän on laadittu vuonna 2013 hulevesisuunnitelma, jossa määritellään kuntakohtaiset periaatteet ja toimenpiteet hulevesien hallinnan kehittämiseksi. Ensisijaisena tavoitteena on kehittää hulevesien hallintaa suunnitelmallisesti asemakaava-alueilla ja edistää hulevesien käsittelyä niiden syntypaikoilla. Hulevesien määrällisellä ja laadullisella kokonaishallinnalla voidaan ehkäistä kiinteistölle ja ympäristölle aiheutuvia hulevesihaittoja, vähentää Tuusulanjärveen ja Keravanjokeen kohdistuvaa hulevesikuormitusta sekä edistää pienvesien suojelua.

Kiinteistön omistaja

Kiinteistön omistaja vastaa tontillaan muodostuvien hulevesien käsittelystä ja hallinnasta ennen niiden johtamista kaupungin hulevesijärjestelmään. Mitä enemmän kiinteistöllä on läpäisemätöntä pintaa, sitä enemmän hulevettä muodostuu. Tontinomistajille kuuluvia tehtäviä ovat avo-ojarummun toimivana pitäminen (jään, lumen ja roskien poistaminen), tontille johtavan kulkutien ja tonttiliittymän hoito ja rakentaminen, roskien ja pudonneiden lehtien poistaminen tontin rajasta kadun keskilinjaan asti (enintään 15 metriä) sekä ojan puhtaanapito. Lumi on varastoitava omalla tontilla tai sen voi kuljettaa kaupungin lumenkaatopaikalle osoitteeseen Hyötykuja 1. Lisätietoja Yleisten alueiden ylläpito -sivulla.

Kiinteistöillä on mahdollista vähentää hulevesien määrää luonnonmukaisin keinoin esimerkiksi seuraavasti:

  • imeytä hulevedet tontilla maaperäolosuhteiden niin salliessa.
  • suosi läpäiseviä päällyste- ja pintamateriaaleja.
  • viivytä ja hajauta hulevesiä viherpainanteissa, avo-ojissa tai maanalaisissa viivytysrakenteissa.
  • ohjaa kattovedet kasvillisuuden käyttöön, kerää talteen ja käytä kasteluvetenä.
  • rakenna viherkatto tai sadepuutarha.
Hulevesiä voidaan hyödyntää omalla tontilla monin tavoin. Sade- ja sulamisvesistä voi toteuttaa esimerkiksi sadepuutarhan, altaan tai painanteen, joissa monipuolinen kasvillisuus luo elinympäristön eri eliölajeille. Viherkattojen avulla sadevesien valumista voidaan hidastaa ja näin estää tulvia. Lähde: VLYvideot. Tuotanto Puutarhavideot / Jouko Antere.
Rakennetussa ympäristössä hulevesijärjestelmät eivät välttämättä vedä hetkellisten rankkasateiden vesimääriä. Kaupunkialueiden avo-ojilla on suuri merkitys veden tulvareitteinä. Lähde: VLYvideot. Tuotanto Puutarhavideot / Jouko Antere.

Hulevesiohjeistus

Ohje hulevesien käsittelyn suunnitteluun

Katulupaohjeistus (Tarkastuskaivojen sekä sulkujen kansistot tulee olla 0–5 mm ja hulevesikaivojen kansistot 5–10 mm kadun pintaa alempana. Asennuksessa noudatetaan voimassa olevaa InfraRYL ohjeistusta).

Hulevesiviemäriin liittyminen (Järvenpään Vesi)

Toiminta-alueet (Järvenpään Vesi)

Kuntaliiton hulevesiopas

Rakennustyömaalla sitomattomista maa-aineksista, esimerkiksi maakasoista tai pintamaan alaisesta pohjamaasta kasvillisuuden poiston jälkeen voi irrota haitallisia aineita tai liettyviä maa-aineksia sadevesien mukana ympäristöön. Työmaavesien käsittelystä on tehtävä suunnitelma ennen rakentamista. Veden imeytymistä maaperään voidaan edistää monin eri teknisin ratkaisuin. Lähde: VLYvideot. Tuotanto Puutarhavideot / Jouko Antere.

Päättyneet hulevesihankkeet

Loutinojan loppuraportti

Hulevesiraportointi

Vesistöihin liittyviä raportteja löytyy Luontotieto -sivulta.

Jaa juttu: