Luvat

Rakentaminen

Rakennuksen rakentamiseen, laajentamiseen tai muuhun rakennustoimenpiteeseen tarvitset lähes aina luvan kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta.

Rakentamisen luvat

Poikkeamisluvat 

Poikkeamislupa tarvitaan, kun poiketaan asemakaavamääräyksistä. Poikkeamistarpeen arvioi rakennusvalvonta. Vähäiset poikkeamiset hoidetaan rakennuslupamenettelyn yhteydessä ja tätä suuremmat poikkeamislupamenettelyssä. Niin tai näin, asiointi alkaa Lupapisteen neuvontapyynnön kautta. 

Poikkeamisluvat

Sijoittamissopimus  

Sijoittamissopimusta on haettava aina kun ollaan sijoittamassa kaupungin omistamille tai hallitsemille yleisille alueille johtoja, laitteita ja/tai rakenteita joko pysyvästi tai tilapäiseen käyttöön. Sijoittamissopimus tarvitaan myös silloin, kun vanha rakenne korvataan uudella. Tonttien vesi- ja viemäriliittymien yhteydessä erillistä sijoittamissopimusta ei yleensä tarvita, vaan liittymis- ja katulupa riittävät. Sijoittamissopimusta haetaan Lupapisteestä

Katulupa

Jos katua tarvitsee kaivaa, laitetaan katulupahakemus vetämään Lupapisteeseen.

Lataa katulupaohje tästä

Yleisten alueiden luvat  

Kaupungilta on mahdollista vuokrata aluetta esimerkiksi isomman juhlatapahtuman järjestämistä varten, terassitilaksi kahvilan/ravintolan ulkopuolelle tai työmaakäyttöön rakentamisen yhteydessä. 

Katujen, puistojen ja yleisten alueiden vuokraaminen tapahtuu Lupapisteen kautta. Lupahakemuksen liitteeksi vaaditaan selkeä esitys vuokrakohteen sijoittumisesta katu- tai puistoalueelle pinta-alatietoineen ja vuokra-aika. Tähän kannattaa käyttää kaupungin karttapalvelun ilmakuvaa tai asemakaavaa. Karttapalvelussa voi hyödyntää mittaamis- ja piirto-ominaisuuksia. 

Kulttuuri- ja kaupunkikeskustayhdistys Sykettä ja Sinfoniaa ry:ltä voi tiedustella toripaikoista ja kävelykatu Jannen terassi- tai markkinapaikoista. Mikäli terassialueeseen tulee muutoksia Sykkeen hallinnoimilla alueilla alkuperäisen alueen/luvan suhteen, tarvitaan uusi lupa Lupapisteen kautta. Katso Sykettä ja Sinfoniaa ry:n myyntipaikan varauslomake tapahtumiin.

Hinnasto

Terassipaikat

Viihtyisä ja hyvin hoidettu terassi on ympäristöä parantava ja elävöittävä osa kaupunkitilaa. Se ei estä huolto- tai pelastusajoa. 

Lupa terassille tarvitaan aina, kun yritys harjoittaa terassitoimintaa kaupungin omistamilla ja hallinnoimilla katu- tai muilla yleisillä alueilla.  

Terassin luvanvaraisuuteen vaikuttaa mm. 

  • terassin sijainti, tontin puolella vai yleisellä alueella 
  • katualueen leveys, alueen laitteet ja muut rakenteet 
  • terassin käyttöaika (väliaikainen/pysyvä)  

Pääasiasiassa terassiluvat ovat väliaikaisia, kun ne sijoittuvat osittain tai kokonaan katu-/puistoalueen puolelle. Väliaikaisia terassilupia voi hakea ajalle huhtikuu-lokakuu. Pysyvää rakennuslupaa (terassirakennetta ei tarvitse purkaa välissä) voi hakea kiinteistön alueelle sijoitettaville terasseille. 

Asiat, jotka pitää selvittää kirjallisesti tai hoitaa kuntoon ennen terassitoiminnan aloittamista: 

  • Kiinteistön omistajan suostumus terassin perustamiselle. 
  • Lupahakemus terassille vähintään 21 vrk ennen aiottua toiminnan aloittamista. 
  • Myönteinen lupapäätös tai sopimus terassialueen vuokraamisesta.  
  • Varmistuminen siitä, onko elintarvikelain mukainen ilmoitus elintarviketoiminnasta ja anniskelualueeseen liittyvä lupa tarpeen.  
  • Rakennusvalvonnan lupa, jos terassiin liittyy kiinteitä tai pysyviä rakennelmia. Esimerkiksi katto ja lasitettu terassi vaatii aina luvan rakennusvalvonnasta.  
  • Muut toimintaan liittyvät luvat: Järvenpään ympäristönsuojelumääräykset.

Rakennusvalvonnan luvat haetaan Lupapisteen kautta. 

Vaatimukset terassille ja terassikalusteille 

  • Terassi tulee toteuttaa siten, ettei se haittaa julkisen kaupunkitilan käyttöä, pääsyä kiinteistöön, esteettömyyttä tai liikenneturvallisuutta.  
  • Kalusteiden ja rakenteiden tulee olla tukevia, turvallisia ja kaupunkikuvaan soveltuvia. 
  • Päivävarjojen ja markiisien tulee olla mielellään yhtenäisiä ja kaupunkikuvaan sopivia.
  • Terassin toiminnasta ei saa aiheutua ympäristölle melua tai hajuhaittaa.
  • Esteetön mahdollisuuksien mukaan. 

Terassin järjestys, puhtaus ja ylläpito  

Terassin pitäjä vastaa terassin ja sen välittömän lähiympäristön puhtaanapidosta, liukkaudentorjunnasta ja mahdollisten jätteiden pois viemisestä päivittäin.  

Talviterassien lumen poistosta on huolehdittava niin terassilta kuin sen sisäänkäynnin kohdalla.  

Mikäli tupakointi terassilla on sallittu, tupakantumpeille on varattava keräysastia. Huomioitava lainsäädäntö ja kiinteistökohtaiset ohjeistukset. 

Terassien vuokraus 

Vuokra laskutetaan luvanmukaisesti voimassa olevan hinnaston mukaan lupa-ajan päätyttyä.  

Hinnasto (kaupunkitekniikan maksut) 

Terassien valvonta  

Kaupunkitekniikan ylläpito- ja huoltopalvelut -yksikkö valvoo sopimusehtojen noudattamista ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskus terassien elintarviketurvallisuuteen liittyviä asioita.  

Lisäksi ulkoalueiden yleistä järjestystä ja turvallisuutta valvoo poliisi ja ravintolatoimintaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto, sosiaali- ja terveysalan lupavalvontavirasto (Valvira) ja pelastusviranomainen.  

Jos terassinpitämisessä on laiminlyöntejä, kaupunki huomauttaa asiasta ja antaa mahdollisuuden korjata tilanne kohtuullisessa määräajassa. Jos terassinpitäjä ei korjaa laiminlyöntiä annetussa määräajassa, kaupunki on oikeutettu laskuttamaan 500 euroa jokaisesta laiminlyönnistä erikseen. Jos laiminlyönti on luonteeltaan jatkuva, kaupunki voi määrätä terassin purettavaksi. 

Rakennusvalvonnan lupa terassille  

Tarvitset rakennusvalvonnan luvan aina, jos perustamasi terassi tai sen rakenteet  

  • rajataan yli 90 cm korkealla aidalla
  • katetaan katolla, katoksella tai vastaavalla
  • sisältää kiinteitä seinämiä
  • on rakennettu pinnan kaltevuuden vuoksi tasanteelle, jonka putoamiskorkeus on jostain kohdasta yli 50 cm
  • sisältävät vajoja tai vastaavia suljettuja tai puoliksi suljettuja rakenteita, joiden sisällä asiakkaat oleskelevat
  • sisältää WC:n, esiintymislavan tai vastaavan rakennelman.  

 Rakennusvalvonnan lupaa eivät vaadi 

  • maanpinnalle köysiaidalla rajatulle terassille 
  • päivänvarjot ja markiisit 
  • suorat ja sivuiltaan avoimet julkisivussa kiinni olevat markiisikatokset
  • ravintolan nimen tai tavanomaisia hinnasto- ja aukioloaikatietoja sisältävät pienimuotoiset laitteet.  

Rakennusvalvonnan lupa haetaan Lupapisteestä. Luvan käsittelystä peritään voimassa olevan rakennusvalvontataksan mukainen maksu.  

Luvan hakemiseksi tarvitset pätevän suunnittelijan laatimat arkistointikelpoiset piirustukset (asemapiirros sekä pohja- ja julkisivupiirustukset), joista tulee ilmetä rakennuspaikka ja toimenpide yksiselitteisesti.  

Toimitettavissa pohja- ja julkisivupiirustuksissa (1:100) esitetään mahdolliset kiinteät kalusteet, katokset, seinäkkeet tms. sekä tarvittaessa detaljipiirustukset, joista selviävät rakenteet, liittyminen ympäröiviin rakenteisiin, käytettävät materiaalit ja värit. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan terassialueen vuokrasopimus eli hallintaoikeusselvitys.  

Muiksi liitemateriaaleiksi liitetään samat liitteet, joita hakija joka tapauksessa tarvitsee terassihakemuksen tekemisen yhteydessä (kuvattu aiemmin tässä ohjeessa). 

Tarvittaessa voit kysyä lisätietoa terassin luvanvaraisuudesta Lupapisteen neuvontapalvelun kautta. 

Mainostamisen luvat

Järvenpään kaupungin alueella on useita mainosvaihtoehtoja tapahtumien ja toiminnan mainostamista varten. Osan mainospaikoista voi hankkia suoraan kaupungilta ja osan kaupallisilta palveluntarjoajilta, jotka tarjoavat mainostilaa Järvenpään alueella. Tutustu erilaisiin mainosvaihtoehtoihin, mainostamisen hinnastoon ja lupaehtoihin.

Mainostaminen Järvenpään katualueilla 

Jaa juttu: