Kirjaston tapahtumat

Koronapassi käyttöön Järvenpään kirjaston tapahtumissa 

Järvenpään kaupunginkirjaston tapahtumissa otetaan 4.12. käyttöön koronapassi Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisten päätökseen perustuen. Passi tarkastetaan kaikilta yli 16-vuotialta tapahtumatilan ovella. Koronapassi on käytössä kaikissa Järvenpään kaupungin tapahtumissa. Kaupungin tiedote.

Kirjastossa on mahdollista tulostaa koronapassi. Henkilökunta avustaa tarvittaessa tulostamisessa. Asiakkaan tulee kuitenkin itse kirjautua Kantaan esim. pankkitunnuksillaan. Tulostaminen on maksullista. 

Kirjaston muiden palveluiden käyttöön ei tarvita koronapassia. 

Huomioithan aina kirjastossa asioidessasi terveysturvalliset käytännöt: pidät maskia, huolehdit etäisyyksistä ja hygieniasta etkä tule oireisena kirjastoon. 

Kevään novellikoukut

Kevään 2022 Novellikoukut käynnistyvät keskiviikkona 26.1. klo 18 – 19.15 etänä, eli Teamsin välityksellä. Voit osallistua kotoisasti omalla koneellasi kun ilmoittaudut sähköpostiin tapahtumat.kirjasto@jarvenpaa.fi.

Kevään muut Novellikoukut järjestetään seuraavina päivinä:
Ke 23.2. klo 18 – 19.15
Ke 23.3. klo 18 – 19.15
Ke 20.4. klo 18 – 19.15
Ke 18.5. klo 18 – 19.15

Tapahtumapäivänä lähetämme linkin jolla pääset osallistumaan novellikoukkuun. Voit novelleja kuunnellessasi tehdä käsitöitäsi, palapeliä tai vain istua ja nauttia. Lämpimästi tervetuloa!

Etätapahtuma: Paikallisten kirjailijoiden juhlaa

HUOM! Alkuperäiseen ohjelmaan on tullut muutoksia. Tapahtumaan voi osallistua seuraamalla sitä kirjaston Youtube-kanavalta.

Järvenpääläiset kirjailijat valtaavat kirjaston Youtube-kanavan. Järvenpään kirjasto täyttää 90 vuotta vuonna 2022, ja juhlavuosi käynnistyy paikallisten kirjailijoiden lauantailla 5.2.

Klo 11.00 Hannu Pelttari: Tulisukka. Hannu Pelttari on tietokirjailija, joka on keskittynyt erityisesti urheilijoiden henkilöhistorioihin. Tänä lauantaina aiheena on Pelttarin henkilöhistoriikki ”Tulisukka – Rauno Pusa” (Reuna 2020). Kirjan mukana pääsemme tutustumaan musiikin, urheilun, matkailun ja golfin monitoimimiehen Rauno Pusan elämään, josta ei tapahtumia ja käänteitä puutu. Pusan matka on käynyt Koijärven Matkusta Hämeenlinnan ja Helsingin kautta maailmalle. Mukana tapahtumassa on myös Tulisukka eli Rauno Pusa itse. Haastattelijana Pekka Patjas.

Klo 12.30 Eija Tuomela: ReHELLinen sauna. Tuomelan uutuusromaani Rehellinen sauna (Kesuura 2021) alkaa amerikansuomalaisilta syrjäseuduilta ja päättyy lopulta Suomeen. Päähenkilö Edward Trustworthy Stanton joutuu keskelle rikosvyyhteä, johon sisältyy niin saunasurma kuin nettihuijareitakin. Kirja on paitsi mukaansatempaava romaani myös kurkistus maisemiin, jonne on yli sadan vuoden ajan lähtenyt satoja tuhansia suomalaisia siirtolaisiksi. Suomalaisten ja intiaanien yhteiselon seurauksena on syntynyt fintiaani-kansa, jonka olemassaolo on vasta viime vuosina tunnustettu. Mukana myös Mikko Perkoila esittämässä amerikansuomalaisia lauluja.

Klo 13.45 Samuel Jyrinki: Paratiisi vai helvetti. Samuel Jyrinki on järvenpääläinen esikoiskirjailija, somevaikuttaja, puoliso ja neljän lapsen isä, jonka esikoisteos Paratiisi vai helvetti ilmestyi ääni- ja sähkökirjana Otavan kustantamana 2021. Kirja on rehellinen ja avoin omaelämäkerrallinen teos, jossa liikutaan kahden vähemmistön, vanhoillislestadiolaisuuden ja seksuaalivähemmistöjen, maailmassa. Se on kertomus, jossa yritys olla hyvä uskovainen johtaa oman identiteetin piilotteluun ja pahoinvointiin. Onko herätysliikkeessä mahdollista elää biseksuaalina? Miten olla mies maailmassa, jossa miehuuden malli on kovin kapea?

Tervetuloa katsomaan!

Digiopastusta kirjastossa torstaisin

Järvenpään Opiston palveluneuvoja tarjoaa maksutonta digiopastusta Järvenpään kaupunginkirjastossa torstaisin klo 14-17 ajalla 13.1.-31.3. Opastus toteutetaan lähiopastuksena kirjaston pienessä neuvottelutilassa. HUOM! Koronarajoituksista johtuen tammikuun opastukset toteutetaan ainoastaan puhelimitse. Palveluneuvoja Turkka Haapamäen tavoitat numerosta 040 315 3892. Hän soittaa sinulle takaisin, jos ei heti pysty vastaamaan puhelimeen. Opastukseen ei tarvitse varata aikaa etukäteen.

Opastuksessa on mahdollista saada apua laitteiden, sovellusten ja digitaalisten palveluiden käytössä. Tule opastukseen vain terveenä ja noudata voimassa olevia hygieniasuosituksia kuten turvavälejä ja kasvomaskin käyttöä.

Opastus toteutetaan yhteistyössä Järvenpään Opiston kanssa.

Muutokset mahdollisia nopeallakin aikataululla, seuraa tiedotustamme. Tervetuloa!

Lakimiespäivystys kirjastolla ja puhelimitse

Kaipaatko maksutonta lakineuvontaa ja apua oikeudellisiin ongelmiin? Järvenpään kirjastossa on saatavilla lakineuvontaa paikan päällä sekä puhelimitse keväällä 2022:

Ke 12.1.2022 klo 17–19 (Huom! 12.1. vain puhelinneuvonta numeroissa 040 721 9577 ja 050 463 1431)
Ke 9.2.2022 klo 17–19 (Huom! 9.2. vain puhelinneuvonta numeroissa 040 721 9577 ja 050 463 1431)
Ke 9.3.2022 klo 17–19
Ke 6.4.2022 klo 17–19
Ke 4.5.2022 klo 17–19
Ke 1.6.2022 klo 17–19

Neuvonta-aika paikan päällä (Kirjastokatu 8, Järvenpää) 15 minuuttia jonotusperiaatteella. Toinen neuvoja päivystää samaan aikaan puhelimessa: 050 463 1431.

Neuvonnan järjestävät lakiasiaintoimisto Laine & Nikka-Laitinen Oy sekä Järvenpään kaupunginkirjasto.

Satutunnit Onnelissa keväällä 2022

Satutunteja keväällä 2022 kirjaston satuhuone Onnelissa noin kerran kuussa keskiviikkoiltaisin 18.00 ja lauantaiaamuisin klo 10.30

Keväällä 2022 Järvenpään kirjastossa järjestetään satutunteja satuhuone Onnelissa noin kerran kuussa keskiviikkoiltaisin klo 18.00 (16.2., 23.3., 27.4. ja 18.5.), sekä noin kerran kuussa lauantaisin klo 10.30 (12.2., 12.3., 9.4. ja 14.5.).

Satutunnit sopivat parhaiten n. 3-6 -vuotiaille, mutta muunkin ikäiset, kuuntelemaan tottuneet ovat tervetulleita. Tapahtumat järjestetään kulloistenkin rajoitusten puitteissa ja muutoksia voi tulla nopeallakin aikataululla. Seuraa ilmoitteluamme. Ennakkoilmoittautumalla kirjasto.lapset@jarvenpaa.fi varmistat mukaan mahtumisen.

Lukukoiratapahtumat keväällä 2022

Lukukoirat Kapu ja Urpo ilahduttavat lukemaan opettelevia keväällä 2022 Järvenpään kirjastossa lauantaisin 5.2., 5.3., 2.4. ja 7.5.

Lukukoiratapahtumat jatkuvat keväällä 2022 Järvenpään kirjastossa. Lukukoiralle pääsee lukemaan ajanvarauksella kerran kuussa lauantaipäivinä 5.2., 5.3., 2.4. ja 7.5. Tapahtumat alkavat ko 11.00, ja yksi lukuaika on 15 minuutin mittainen. Lukukoiralle voi lukea omaa kirjaa tai valita kirjan lukuhuone Onnelissa valmiina olevista kirjoista. Varaa lukuaika sähköpostitse kirjasto.lapset@jarvenpaa.fi. Huom! Lukuaikojen suuren kysynnän vuoksi kerrallaan voi varata yhdelle lukijalle vain yhden ajan.

Mikä on lukukoira? Lukukoira on ystävällinen koirakaveri, jolle lukemaan opetteleva voi lukea rauhallisessa tilanteessa. Lukukoira ei arvostele tai hoputa, vaan kuuntelee pientä lukijaa.

Lukupiiri keväällä 2022

Järvenpään kirjaston lukupiiri kokoontuu kevätkaudella kerran kuussa tiistaisin:
ti 8.2. klo 18 Ljudmila Ulitskaja: Sielun ruumis
ti 8.3. klo 18 Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö
ti 5.4. klo 18 Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus
ti 3.5. klo 18 Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys

Kysy kirjaa osoitteesta tapahtumat.kirjasto@jarvenpaa.fi!

Lukupiiri on rento kokoontuminen, jossa rupatellaan teekupposen äärellä aiheesta ja välillä aiheen vierestäkin. Mukaan voi tulla keskustelemaan tai kuuntelemaan, eikä myöskään haittaa, vaikka kirja olisi jäänyt lukemattakin. Ei ennakkoilmoittautumista. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Uusia toimintoja Kirkes-verkkopalvelussa

Kirkes-verkkopalvelussa voit nyt muuttaa kirjastokorttisi osoitetietoja, jäädyttää varaukset ja tallentaa lainahistorian. Näihin tarvitset vain kirjastokortin numeron ja PIN-koodin.  

Osoitteenmuutos on täytynyt aiemmin käydä ilmoittamassa kirjastolla, mutta nyt voit tehdä sen myös Kirkes-verkkopalvelun kautta. Väestötietojärjestelmään tehty muuttoilmoitus ei tavoita kirjastoa, eli osoite on itse muistettava vaihtaa kirjaston tietoihin. 

Voit tehdä osoitteenmuutoksen kirjautumalla Kirkes-Finnaan, menemällä omiin tietoihisi ja klikkaamalla kohtaa “Tee osoitteenmuutospyyntö”. Samalla sivulla voit myös muuttaa kortin tiedoissa olevaa sähköpostia ja puhelinnumeroa sekä laittaa päälle lainaushistorian. 

Lainaushistorian tallentaminen tarkoittaa sitä, että kaikki lainaamasi aineisto tallentuu omiin tietoihisi Kirkes-verkkopalveluun. Kirjaston henkilökunta ei näe lainaushistoriaasi, mutta voit itse käydä selaamassa lainaamaasi ja palauttamaasi aineistoa. Huomaa, että lainaushistoria alkaa kertyä vasta tallentamispäivästä alkaen, eli se ei näy takautuvasti.  

Tallennettava lainaushistoria löytyy omalta tililtäsi Lainaushistoria-linkin takaa. Saat sen päälle omista tiedoistasi kohdasta Lainaushistorian säilytys. Jos olet laittanut lainaushistorian päälle jo Kirkes-Finnaa edeltävässä verkkokirjastossa, se on oletuksena edelleen päällä.  

Varausten jäädyttäminen on kätevää, kun tiedät, ettet pääse kirjastoon lähiaikoina esimerkiksi loman takia tai lukemista odottelee jo iso pino kirjastosta lainattuja kirjoja. Jäädytetty varaus etenee jonossa normaalisti, mutta jos varauksesi sattuu jäädytyksen aikana etenemään jonon ensimmäiseksi, varausta ei toimiteta sinulle ennen kuin olet vapauttanut varauksen. Varausta ei voi jäädyttää, jos se on jo matkalla kirjastoosi tai odottaa sinua varaushyllyssä.

Tee näin:

  1. Kirjaudu omiin tietoihisi kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla. 
  2. Siirry varauksiin. 
  3. Valitse varaukset, jotka haluat jäädyttää ja klikkaa “muokkaa valittuja varauksia”. 
  4. Valitse Jäädytyksen tilaksi “Jäädytä (keskeytä väliaikaisesti)”. Voit halutessasi valita, mihin asti jäädytys on voimassa. 
  5. Jos haluat vapauttaa jäädytyksen etkä ole asettanut viimeistä jäädytyspäivää, valitse Jäädytyksen tilaksi “Vapauta (poista väliaikanen jäädytystila)”.

Koronarajoitukset kirjastossa

Kirjastosali ja asiakaspalvelu ovat auki, mutta suosittelemme ottamaan vallitsevan koronatilanteen huomioon kirjastoa käyttäessä.

Kirjaston ajankohtaiset aukioloajat löytyvät kirkes.finna.fi.

Lainaaminen ja palautus sekä varausten nouto jatkuvat normaalisti. Asiakaspalvelu tapahtuu pääosin palvelutiskillä, lähineuvonnassa asiakkaalta edellytetään maskin käyttöä. Otamme vastaan asiakasmaksuja. Palvelutiskit aukeavat ma-la klo 11.

Asiakaspalvelua saa myös puhelimitse tai sähköpostitse. Puhelinpalvelu (09) 2719 2536 päivystää ma – la klo 11 lähtien sulkemisaikaan asti. Kirjaston sähköpostiosoite on kirjasto@jarvenpaa.fi. Verkkokirjasto on käytössä normaaliin tapaan.

Sanomalehdet ja uusimmat aikakauslehdet ovat luettavissa lehtilukusalissa. Tietokoneet ja tulostin ovat asiakkaiden käytettävissä, myös kopiointi ja skannaus on mahdollista. Kirjastosali on asiakkaille avoin aukioloaikojen puitteissa, ja myös lukusali ja varattavat tilat ovat käytössä. Kysy lisää kirjastolta!

Kirjastossa on yleisen turvallisuuden vuoksi edelleen voimassa vahva maskisuositus. Kirjastoon voi tulla vain oireettomana. Hyvästä käsihygieniasta ja turvaetäisyyksistä on huolehdittava.

Järvenpään kirjastossa aloittaa keväällä 2022 Perhekino!

Perhekino on pienten lasten vanhemmille tarkoitettu kohtaamispaikka hyvien elokuvien äärellä. Tervetulleita ovat niin vanhemmat kuin lapsetkin. Katsottavat elokuvat ovat ikärajaltaan kaikille sallittuja. Kokoonnumme kirjaston Tyyni Tuulio -salissa, jonka yhteydessä on vesipiste. WC ja vauvanhoitopiste ovat lähettyvillä, ja vaunut voi jättää saliin.

Perhekino kokoontuu joka toinen keskiviikko klo 9.30–12. Ennakkoilmoittautumista ei ole, vaan voit tulla mukaan silloin kun itsellesi ja perheellesi sopii. Tapahtuma on maksuton.

Ajankohdat ja katseltavat elokuvat:

Huom! Koronarajoituksista johtuen tammikuun tapahtumat peruttu.

ke 26.1. klo 9.30 Victoria & Abdul (2017) PERUTTU
ke 9.2. klo 9.30 Minä, Simon (2018)
ke 23.2. klo 9.30 Grace of Monaco (2014)
ke 9.3. klo 9.30 Mamma Mia! (2008)
ke 23.3. klo 9.30 Before the Flood (2016)
ke 6.4. klo 9.30 Aristokatit (1970)
ke 20.4. klo 9.30 My Week with Marilyn (2011)
ke 4.5. klo 9.30 Little Women (2019)

Tervetuloa mukaan!

Jaa juttu: