Tapahtumat ja ajankohtaiset

Kirjaston ajankohtaiset

Kuntien yhteinen E-kirjasto avautuu 29.4.

Kuntien yhteinen E-kirjasto avautuu 29.4.2024. Palvelun tuottavat Kansalliskirjasto ja yleiset kirjastot yhteistyössä. Palvelusta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. Järvenpää on yksi yli kahdestasadasta palveluun liittyneestä kunnasta, joten järvenpääläiset voivat käyttää e-kirjastoa.

Palveluun rekisteröidytään ensimmäisellä kerralla vahvan tunnistautumisen kautta mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. E-kirjaston käyttöön ei ole ikärajaa. Alle 13-vuotiaat tarvitsevat huoltajan suostumuksen palveluun rekisteröitymiseksi. 13 vuotta täyttänyt, jolla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen, voi rekisteröityä itse palvelun käyttäjäksi.

E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille Android- ja iOS-sovelluskaupoista. Sovellus on ladattavissa 29.4.2024 alkaen.  

E-kirjaston aineistoja voi käyttää usealla laitteella yhtä aikaa. Saat käyttöösi samat lainat ja varaukset kaikilla laitteilla. Voit siis esimerkiksi lukea e-kirjoja ja digilehtiä tabletilla ja kuunnella äänikirjoja puhelimella. 

E-kirjan ja äänikirjan voi lainata kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. Yhtä aikaa voi olla lainassa viisi kirjaa. Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan.  

E-kirjat ja äänikirjat latautuvat laitteelle, kun olet verkkoyhteydessä. Sen jälkeen voit käyttää niitä myös ilman verkkoyhteyttä. Lehtien lukemiseen tarvitaan koko ajan päällä oleva verkkoyhteys.

Nyt käytössä olevan Ellibs-palvelun lainat ja varaukset eivät siirry uuteen E-kirjastoon. Ellibs on uuden E-kirjaston rinnalla Kirkes-kirjastojen asiakkaiden käytettävissä toistaiseksi.

Cineast-suoratoistopalvelu otettu käyttöön Kirkes-kirjastoissa

Kirkes-kirjastojen uusi elokuvien suoratoistopalvelu on nimeltään Cineast. Voit katsoa maksutta neljä suoratoistopalvelusta löytyvää elokuvaa kuukaudessa lainaamalla ne Kirkes-kirjastokortillasi ja siihen liitetyllä nelinumeroisella pin-tunnuksellasi. Löydät Cineastin osoitteesta Cineast.fi tai linkattuna kirkes.finna.fi -verkkokirjastosta e-aineistot välilehdeltä.

Kirjaston tapahtumat

Novellikoukut keväällä 2024

Kevään novellikoukut järjestetään keskellä kirjastoa ja etänä Teamsissä klo 18-19.15 seuraavina torstai-iltoina: 18.1., 15.2., 14.3., 11.4. ja 23.5.. Etäillessäsi muistathan ilmoittautua tapahtumat.kirjasto[at]jarvenpaa.fi, niin saat osallistumislinkin tapahtumapäivänä.

Novellikoukussa kuunnellaan ääneen luettuja novelleja. Samalla voit tehdä käsitöitäsi, värittää tai vain istua ja kuunnella. Pieni hengähdyshetki keskellä arkea.

Tarjolla teetä ja kahvia.

Kaikille avoin tilaisuus, tuo myös ystäväsi mukaan, lämpimästi tervetuloa!

Kansainvälinen pyyhepäivä Järvenpään kirjastolla

Pyyhepäivää vietetään vuosittain 25. toukokuuta kirjailija Douglas Adamsin kunniaksi. Myös Järvenpään kaupunginkirjastossa.

Maailmanlopun ravintola on avoinna klo 12-15 ja siellä tarjolla muun muassa nestettä, joka on “lähes täysin, mutta ei tyystin erilaista kuin tee”. Tule kertomaan oma kysymyksesi vastukseen 42 ja tutustu samalla kirjaston henkilökunnan pyyhkeisiin. Tapaa Arthur Dent ja lue Vogonivapaata runoutta.

Pyyhe, Linnunradan käsikirjassa liftareille sanotaan, on ehkä kaikkein käyttökelpoisin esine peukalokyytiläisen tavaroista. Ensinnäkin sillä on käytännöllistä arvoa: Siihen voi kääriytyä matkatessaan Jaglan Betan kylmien kuiden pinnalla. Sen päällä voi maata Santraginus V:n hohtavilla marmorihiekkarannoilla ja hengittää merien juovuttavia tuoksuja. Sen alle voi nukahtaa Kakrafoonin erämaassa punaisten aurinkojen lempeässä loisteessa. Sitä voi käyttää purjeena pikku lautassaan purjehtiessaan myötävirtaan pitkin Mothin raskasvetisiä jokia.

Tärkeintä pyyhkeessä ovat kuitenkin sen edustamat henkiset arvo: Kulkurit (= ei-peukalokyytiläinen) ovat sitä mieltä, että kuka tahansa, joka pystyy liftaamaan Linnunrataa pitkin ja poikin, ottamaan sitä niskasta ja ravistelemaan sitä, pysyttelemään hengissä epämääräisissä paikoissa, taistelemaan läpi ylivoimaisten esteiden ja olemaan koko ajan selvillä siitä missä hänen pyyhkeensä on, on selvästikin olento, jota ei parane jättää pois laskuista.

Jaa juttu: