Tapahtumat ja ajankohtaiset

Kirjaston ajankohtaiset

Lainan päivä on Kirkes-kirjastoissa sakoton   

Palautetuista, myöhässä olevista kirjoista, levyistä, elokuvista ja muusta kirjastoaineistoista ei Kirkes-kirjastoissa peritä myöhästymismaksuja Lainan päivänä 8.2.  

Kirjastojen palautusautomaatit eivät osaa poistaa myöhästymismaksua, joten palauttamisen jälkeen kannattaa vielä asioida virkailijan luona, joka poistaa kertyneet maksut. Myös mahdollisesti kertyneet varausmaksut poistetaan samalla. Maksut on mahdollista saada anteeksi vain kirjastojen palveluaikana.

Sakottomuus ei koske itsepalvelu- tai omatoimiaikana palautettua aineistoa eikä palautusluukkuun palautettua aineistoa.

Uusimme myös kadonneet kirjastokortit ilmaiseksi 8.2. lähtien aina vuoden loppuun asti. Kysy lisää kirjastosta!

Kirjaston tapahtumat

Operettiluentosarja

Luentosarja: Operetin maailmasta. Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio -salissa 6.2. ja 13.2. Luennoitsijana Seppo Tuominen.

Helmikuussa Järvenpään kirjastossa tutustutaan operettien maailmaan. Luennoitsijana Seppo Tuominen.

Luennot järjestetään kirjaston Tyyni Tuulio -salissa. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Ma 6.2.2023 klo 18-19.30.
Vuonna 2021 Järvenpään kirjastossa järjestettiin luentosarja, jossa Seppo Tuominen kertoi opereteista, joiden nimessä on mainittu naisen nimi. Tasapuolisuuden nimissä tällä kertaa keskitytään operetteihin, joiden nimessä on puolestaan mainittu selkeästi miehen nimi.

Näitä operetteja oli paljon hankalampi löytää ja osin ne ovat myös tuntemattomampia kuin naisten nimiä sisältävät alan teokset. Joku tuttukin sieltä löytyy, kuten Offenbachin operetti “Orfeus Manalassa” tai Lehárin operetti “Paganini”.

Ma 13.2.2023 klo 18-19.30.
Toisella luentokerralla perehdytään tunnettujen operettisäveltäjien muuhun tuotantoon.

Musiikinhistoriassa tietyt säveltäjät on leimattu tietyntyyppisen musiikin säveltäjiksi. Chopinin säveltäjänkuva on pianomusiikin säveltäjä ja Puccinin puolestaan oopperamusiikin säveltäjä. Kuva on varmasti oikein, mutta kummankin tuotannosta löytyy muutakin. Operettisäveltäjillä on aivan sama “kohtalo”; muuta kuin operettimusiikkia ei heiltä juuri tunneta. Tässä toisessa luennossa käsitellään operettisäveltäjien muuta kuin operettituotantoa. Näin liikumme esimerkiksi Johann Strauss nuoremman oopperamusiikin tai Oscar Straussin jousiserenadin ja pianokonserton maailmassa.

Kirjaston Open mic

Tervetuloa kevätkauden ensimmäiseen Open mic! -iltaan lukemaan omia runojasi torstaina 9.2. klo 18.00 kirjaston Stagelle. Illan juontaa tuttuun tapaan Tarja Okkonen.

Kevään toinen Open mic! -ilta on 23.3.

112-päivä kirjastossa

11.2. vietetään kansallista hätäkeskuspäivää ja tänä vuonna myös Järvenpään kirjasto on mukana tapahtumassa! Kirjaston asiakaspalvelu on auki kello 11-15, ja ohjelmassa mm.

  • Järvenpään Martat kertovat 72 tunnin selviytymispakkauksesta ja tarjoavat kahvit
  • Järvenpään vapaapalokunta saapuu paloautoineen paikalle kello 11 alkaen (hälytysvarauksella)
  • Keski-Uudenmaan hälytyskoirat tutustuvat kirjastoon ja sen asiakkaisiin
  • lastenosastolla askarrellaan yhdessä puhelimia ja harjoitellaan 112-numeroon soittamista, värityskuvia ja jännittävä kännykkäpeli, jossa metsästetään kodin vaaranpaikkoja

Tervetuloa!

Duo Juippi & Juippi

Duo Juippi & Juippi esiintyy Järvenpään kirjaston Stagella 15.2. klo 18.

Duo Juippi & Juippi esiintyy ke 15.2.2023 kirjaston Stagella!

Duo Juippi & Juippi (Mikko Perkoila, kitara ja huuliharppu; Jukka Haikonen, mandoliini ja dobro) esittää akustisin soittimin ja vuosikymmenten kokemuksella amerikkalaisperäistä folk/kantri/blues/bluegrassmusiikkia.

Duo on pikku hiljaa saamassa ulos albumin työnimellä “Muovijeesus ja muita Amerikan ihmeitä – amerikkalaisia lauluja n.100 vuoden ajalta”.

Kirjastossa Juipit esittävät uusia (ja parempia) tai peräti ensikertaisia suomennoksia yllättäviinkin lauluihin. Joku amerikansuomalainenkin laulu saattaa pujahtaa joukkoon.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tutustu musiikkiin -illat aikuisille kirjastolla

Kirkes-kirjastoissa käynnistyy helmikuussa musiikkiaiheinen työpajojen sarja. Matalan kynnyksen pajoissa tutustutaan musiikkiin monesta eri näkökulmasta ja toiminnallisesti. Pajoissa käsitellään muun muassa musiikin merkitystä hyvinvoinnille, musiikin teoriaa, eri soittimista syntyviä ääniä ja lauletaan yhteislauluja.

Työpajat ovat osa Kirkes-kirjastojen musiikkikirjastohanketta, jonka avulla asiakkaille tarjotaan uusia mahdollisuuksia kuunnella, oppia ja harrastaa musiikkia. Pajojen sisällöt noudattelevat Kirkes-kirjastojen asiakkailta syksyn kyselyssä kerättyjä ideoita. Pajoja vetää musiikkipedagogi Maiju Kopra.

Miten osallistun?

Työpajoihin osallistumiseen ei tarvita aikaisempaa tietoa tai taitoa musiikista, vaan niihin ovat tervetulleita kaikki musiikista kiinnostuneet. Pajat on suunnattu aikuisille, mutta ne ovat avoimia kaikenikäisille. Osallistua voi yksittäisiin pajoihin tai koko sarjaan, ja osallistuminen on maksutonta. Ei ennakkoilmoittautumista. Työpajoissa on aktiivista toimintaa, mutta mukaan saa tulla myös vain kuuntelemaan. Jokainen työpaja kestää 2 tuntia, ja puolivälissä on lyhyt tauko.

Työpajojen kuvaukset ja ajankohdat

Musiikki ja aivot

Mikä on musiikin merkitys hyvinvoinnillemme ja miten se vaikuttaa aivoihimme? Voiko musiikilla vaikuttaa muistiin? Toiminnallinen luento, jossa selvitetään miksi aivot pitävät musiikista ja miten musiikki vaikuttaa hyvinvointiimme. Voit osallistua pelkästään kuuntelemalla, mutta on erittäin suositeltavaa osallistua toimintaan.

Aikataulu: Klo 17 – 19

ma 6.2. Mäntsälä
ti 7.2. Tuusula
ke 8.2. Järvenpää
ma 20.2. Kerava

Miten tätä luetaan?

Käymme läpi musiikin teorian perusteita luennoiden ja toiminnallisesti. Mikä on perussyke tai tahtiosoitus? Miten luetaan nuotteja ja mitkä niiden nimet on? Mitä eroa on duurilla ja mollilla? Käydään läpi musiikin teorian perusteita toiminnallisesti. Mukaan kannattaa ottaa muistiinpanovälineet ja kynä. Luvassa on teoriaa ja käytäntöä yhdessä tehden.

Aikataulu: Klo 17 – 19

ma 13.3. Mäntsälä
ke 15.3. Järvenpää
ma 20.3. Kerava
ti 21.3. Tuusula

Miten tästä tulee ääni? 

Tutustumme mahdollisimman moneen eri soittimeen ja siihen, miten niistä syntyy ääni. Montako kieltä on kitarassa? Mitä soittimia kuuluu puupuhaltimiin? Miten viritetään ukulele? Miten vasara ja piano liittyvät toisiinsa? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia työpajassa. Työpajan aikana tutustutaan esittelyjen kautta mahdollisimman moniin eri soittimiin. Mahdollisuus päästä kokeilemaan kirjastosta lainattavia soittimia! 

Aikataulu: Klo 17 – 19

ma 3.4. Kerava
ti 4.4. Tuusula
ke 5.4. Järvenpää
ti 11.4. Mäntsälä

Tämän olen aina halunnut laulaa!

Yhteislaulutilaisuus, johon voit tulla mukaan toivomaan, laulamaan, soittamaan, tanssimaan tai kuuntelemaan! Yhteislaulutilaisuuden laulut valitaan toiveiden perusteella. Toiveita voi esittää kirjastoista löytyvästä listasta. Kahden tunnin aikana soitetaan ja lauletaan yhdessä mahdollisimman monta toivetta. Kaikki ovat tervetulleita mukaan! 

Aikataulu: Klo 17 – 19

ti 9.5. Tuusula
ke 10.5. Järvenpää
ma 15.5. Kerava
ti 16.5. Mäntsälä

Ukrainalaisten pop up -kahvila kirjastossa

Ukrainan kelta-sininen lippu, jonka keskellä valkoinen sydän

Perjantaina 17.2. kello 15-18 ja lauantaina 18.3. klo 11-14 on taas mahdollisuus päästä tutustumaan ja maistelemaan ukrainalaisten valmistamia herkkuja Järvenpään kirjaston pop up -kahvilassa kirjaston Stagella.

Kahvilan tuotto menee ukrainalaisille.

Maksutapoina Mobilepay tai käteinen.

Tapahtuma tuotetaan yhteistyössä Wespy Ry:n kanssa.

Taianomainen talviloma kirjastossa

Kirjastolla järjestetään lapsille taianomaista toimintaa talvilomaviikolla 20.-25.2. Nappaa luuta alle ja lennähdä kirjastolle kokemaan maagisia hetkiä! Koko viikon ajan kirjastolla voi mm. kokeilla blackout poetrya Harry Potterin kirjansivuilla, tehdä värityskuvia ja selvittää maagisen kirjastosuunnistuksen rasteja.

Lisäksi talvilomaviikolla on aikataulutettua toimintaa:
ma 20.2. klo 14 Taikakouluroolipeli
Ennakkoilmoittautuminen, lisätietoa omalta tapahtumasivulta.

to 23.2. klo 14 Taikakouluroolipeli
Ennakkoilmoittautuminen, lisätietoa omalta tapahtumasivulta

la 25.2. klo 11 Taikuri Taija Taika
Taikuri ja kuplataiteilija Taija Taika esiintyy kirjaston Stagella. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

Novellikoukut keväällä 2023

Tervetuloa novellikoukkuun!
Kokoonnumme keskellä kirjastoa ja etänä Teamsin välityksellä, eli jos haluat osallistua kotoa käsin etänä, ilmoittauduthan sähköpostiin tapahtumat.kirjasto@jarvenpaa.fi niin saat osallistumislinkin tapahtumapäivänä.

Huom! Novellikoukut järjestetään tänä vuonna TORSTAISIN! Novelleja kuunnellessasi voit tehdä käsitöitäsi tai vain istua ja nauttia. Nähdään novellikoukussa!

Lakineuvontaa keväällä 2023

Asianajotoimisto Nikka & Co Oy. tarjoaa Järvenpään kirjastossa ilmaista lakineuvontaa kerran kuussa. Voit varata 15 minuutin keskusteluajan asianajajan kanssa kirjaston asiakaspalvelusta asiakaspalvelun aukioloaikoina. Ajan voin varata myös sähköpostitse: kirjasto@jarvenpaa.fi

Kevään lakineuvonnat ovat seuraavina päivinä:
ke 11.1. klo 17-19
ke 8.2. klo 17-19
ke 8.3. klo 17-19
ke 5.4. klo 17-19
ke 10.5. klo 17-19

Ikäihmisten laulukerho

Ikäihmisten laulukerhon kevätkausi jatkuu 12.1.2023. Ilmainen ja kaikille avoin laulukerho kokoontuu torstaisin kirjaston Tyyni Tuulio -salissa klo 14-15.

Tervetuloa ikäihmisten laulukerhoon!
Laulukerhon kevätkausi jatkuu 12.1.2023. Kerho kokoontuu torstaisin klo 14-15 Tyyni Tuulio -salissa.

Laulukerho on:
ℹ ilmainen
ℹ avoin (ei tarvitse ennakkoilmoittautua)
ℹ ohjattu ja säestetty ( Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston laulunopettaja Taina Lehto)

Aiempaa yhteislaulukokemusta ei vaadita, tule sellaisena kuin olet!
Yhteislaulu lisää tutkitusti hyvinvointia, tule laulamaan itsesi virkeäksi!
Laulukerhon järjestäjänä Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto.
Lisätietoa laulukerhosta osoitteesta: musiikkiopisto@jarvenpaa.fi

Järvenpään Opiston digiopastus kirjastolla

Järvenpään Opiston palveluneuvoja tarjoaa maksutonta digiopastusta Järvenpään kaupunginkirjastossa torstaisin 30.3. saakka klo 14–17. Opastus toteutetaan lähiopastuksena kirjaston pienessä neuvottelutilassa. Opastuksessa on mahdollista saada apua laitteiden, sovellusten ja digitaalisten palveluiden käytössä. Opastukseen ei tarvitse varata aikaa etukäteen.

Tavoitat Järvenpään Opiston digipalveluneuvojan Jouni Heikkisen myös numerosta 040 315 3892 sekä sähköpostilla osoitteesta digituki@jarvenpaa.fi. Hän soittaa sinulle takaisin, jos ei heti pysty vastaamaan puhelimeen.

Opastus toteutetaan yhteistyössä Järvenpään Opiston kanssa. Muutokset mahdollisia, seuraa tiedotustamme. Tervetuloa!

Enter ry:n digiopastukset keväällä 2023

Enter ry järjestää yhteistyössä Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n kanssa jälleen maksutonta digiopastusta senioreille Järvenpään kaupunginkirjastossa. Opastukset toteutetaan lähiopastuksina kirjaston Tyyni Tuulio -salissa kello 10–12 perjantaisin 20.1., 3.2., 17.2., 3.3., 17.3., 31.3., 14.4., 28.4. ja 12.5.

Opastuksessa on mahdollista saada henkilökohtaista opastusta älypuhelimien, tablettien, tietokoneiden sekä sähköisten palveluiden käytössä. Opastajina toimivat vapaaehtoiset vertaisopastajat.

Opastukseen tulee tehdä ajanvaraus etukäteen. Ajan voi varata kirjastosta joko puhelimitse (09) 2719 2536, sähköpostitse kirjasto@jarvenpaa.fi tai asiakaspalvelupisteeltä.

Ota opastukseen mukaan omat laitteesi sekä tarvittavat tunnukset ja salasanat. Tulethan paikalle vain terveenä. Muutokset opastuksissa mahdollisia, seuraa tiedotustamme. Tervetuloa!

Loruhetket satuhuone Onnelissa keväällä 2023

Suositut loruhetket 0-2 -vuotiaille jatkuvat keväällä Järvenpään kirjaston satuhuone Onnelissa. Loruhetkiä järjestetään parillisten viikkojen tiistaisin klo 10.00. Kevään ensimmäinen loruhetki on viikolla 2 tiistaina 10.1. ja kevään viimeinen loruhetki taas viikolla 16 tiistaina 18.4.

Loruhetkillä on rajoitettu osallistujamäärä, joten ilmoittaudu tapahtumiin ennakkoon kirjasto.lapset(at)jarvenpaa.fi sähköpostiosoitteeseen. Voit ilmoittautua kerralla vaikka kaikkiin kevään hetkiin tai vain yksittäiseen tapahtumaan. Ilmoittautumisen yhteydessä olisi hyvä kertoa osallistuvan lapsen ikä, sekä puhelinnumero, johon voimme ilmoittaa mahdollisista äkillisistä muutoksista ohjelmaan. Muista myös ilmoittaa sähköpostitse, mikäli joudut peruuttamaan ilmoittautumisen – näin voimme ilmoittaa vapautuvasta paikasta mahdollisille jonottajille.

Satuhuoneen varusteluun kuuluu syöttötuoli ja tilassa on mahdollisuus ruoan lämmittämiseen ja välipalan nauttimiseen loruhetken jälkeen.

Satutunnit keväällä 2023

Pehmolelupanda lukee muille pehmoeläimille satukirjaa Järvenpään kirjaston satuhuone Onnelissa

Satutunteja järjestetään keväällä 2023 keskiviikko- sekä lauantaiaamupäivisin kello 10.30. Satutunnin pituus on aina noin puoli tuntia.

Keskiviikkoaamupäivien satutunnit pitää Marja-Leena kirjaston Tyyni Tuulio -salissa. Saduttelua tapahtuu 8.2., 8.3., 5.4. ja 3.5.

Lauantaiaamupäivisin Tuija satuilee satuhuone Onnelissa. Lauantaiset satutunnit tapahtuvat 14.1., 4.2., 18.2., 4.3., 18.3., 1.4., 22.4. ja 13.5.

Satutunneille ei tarvitse ennakkoilmoittautua.

Lukukoiratapahtumat keväällä 2023

Kaksi aseteltua kuvaa Järvenpään kirjaston lukukoirista. Toisessa kuvassa estrelanvuoristokoira Hilma, toisessa kuvassa havannankoira Kapu.
Estrelanvuoristokoira Hilma ja havannankoira Kapu toivottavat lukijat tervetulleiksi satuhuone Onneliin

Suositut lukukoiratapahtumat jatkuvat Järvenpään kirjaston satuhuone Onnelissa keväällä 2023. Tapahtumia on kerran kuussa lauantaisin 21.1., 11.2., 11.3., 15.4. ja 6.5. Tapahtumat alkavat klo 11.00. Lukuaika on 15 minuuttia/lukija.

Mikä on lukukoira? Lukukoira on kiltti ja rauhallinen koirakaveri, jolle lukemaan opetteleva voi lukea rauhallisessa ympäristössä. Lukukoira ei hoputa tai arvostele virheistä, vaan kuuntelee pientä lukijaa. Voit tuoda lukukoiran vastaanotolle oman kirjan tai valita valmiiksi tapahtumaan varatuista kirjoista luettavan.

Ajanvaraustoiveet ja tiedustelut voi laittaa osoitteeseen kirjasto.lapset@jarvenpaa.fi.

Lukupiirit Järvenpään kirjastossa keväällä 2023

Tervetuloa Järvenpään kirjaston lukupiiriin keskustelemaan kirjoista mukavassa seurassa! 
Keväällä 2023 luetaan seuraavat kirjat:

24.1. klo 17.30 Eppu Nuotio: Myrkkykeiso 
21.2. klo 17.30 Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa
21.3. klo 17.30 Riley Sager: Eloonjääneet tytöt 
25.4. klo 17.30 Maritta Lintunen: Ovisilmä 

Lukupiiri järjestetään Onneli-tilassa. Lukupiiriin saa tulla, vaikket olisi lukenut kirjaa kokonaan tai et olisi koskaan aiemmin ollut lukupiirissä. Tapaaminen kestää noin tunnin ja tarjolla on teetä.

Lukupiirin kirjat voi varata itse, tai niitä voi tiedustella kirjaston asiakaspalvelusta noin kahta viikkoa ennen kokoontumista. Lisätiedot: tapahtumat.kirjasto@jarvenpaa.fi.

Lämpimästi tervetuloa!

Jaa juttu: