Tiivistettävät omakotialueet

Omakotialueiden tiivistämishankkeessa on tutkittu mahdollisuuksia lisärakentamiseen niillä omakotialueilla, joilla voimassa olevan asemakaavan mukainen rakennusoikeus on tehokkuusluvun e = 0,25 mukainen tai pienempi.

Kaupunkikehityslautakunta on 13.11.2014 § 78 päättänyt käynnistää asemakaavamuutokset vanhojen omakotialueiden rakennusoikeuksien nostamiseksi Mikonkorven, Satukallion, Saunakallion, Pöytäalhon, Teriojan ja Jampan kaupunginosissa vaiheittain niillä kiinteistöillä, joiden omistajat ilmaisevat kirjallisesti halukkuutensa kaavamuutokseen.

Mikonkorven ja Satukallion asemakaavamuutokset on tehty vuosina 2014-2016. Muutoksiin lähti kuitenkin odotettua vähemmän kiinteistönomistajia, eikä kaupunki saavuttanut toivottua tulosta alueiden tiivistämiseksi. Asemakaavan muutos Saunakallion alueelle on työn alla vuonna 2020.

Kaupunginhallitus on päättänyt Järvenpään vuoden 2021 kaavoitussuunnitelman hyväksymisen yhteydessä 11.1.2021 § 3, että vanhojen omakotialueiden tiivistämisprojektia ei jatketa Saunakallion asemakaavamuutoksen jälkeen.

Rakennusjärjestys sallii talousrakennuksia

Järvenpään kaupungin rakennusjärjestykseen (2019) on lisätty mahdollisuus talousrakennusten rakentamiseen omakoti- ja paritalotonteilla. Rakennusjärjestyksen 64 § mukaan tontin sallitun kerrosalan lisäksi saadaan omakoti- ja paritalotontille, jonka tonttitehokkuus on e = 0,25 tai vähemmän, rakentaa talousrakennuksia tehokkuudella te = 0,05. Tämä mahdollistaa useassa tapauksessa esim. autotallin rakentamisen ilman monivaiheista kaavamuutosprosessia.

Tiivistämisen maapoliittiset periaatteet

Myös maapoliittisen ohjelman päivitystyössä on pyritty löytämään keinoja, joilla väljästi rakennetut pientaloalueet saataisiin tiivistymään. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 25.3.2019 § 10 maapoliittisen ohjelman, johon kirjattiin asemakaavojen tiivistämishankkeista seuraavaa:

  • maanomistajalla on oikeus saada 200 k-m2 pientalorakennusoikeutta ilmaiseksi, kun maanomistaja sitoutuu hakemaan omistamalleen tontille tonttijaon muutoksella yhden uuden rakentamattoman rakennuspaikan
  • tonttijaon muutos on haettava viimeistään yhden vuoden kuluttua asemakaavamuutoksen voimaantulosta
  • tonttijaon muutos- ja lohkomiskustannuksista vastaa maanomistaja.

Jaa juttu: