Kirjastotietoa

Taideteokset kirjastossa

Kirjaston tilassa on useampia Järvenpään kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia taideteoksia. Lisätietoa taideteoksista voi lukea alla olevasta pdf-tiedostosta ja teoksiin voi käydä tutustumassa alla olevan kartan avulla.

Kirjasto lukuina

Kirjastotietoa ja lukuja vuodelta 2022 on kerätty kirjaston infograafeihin:

Lisää tilastotietoa Järvenpään kirjastosta löydät valtakunnallisista kirjastotilastoista.

Järvenpään kirjaston vaiheita

Kirjastohistoria Järvenpäässä ulottuu 1900-luvun alkuun, jolloin Vanhakylän kartanon alueella toimi Raittiusseura Yrityksen kirjasto niin sanotussa Nybergin koulussa. Samoin Järvenpään ja lähiseudun nuorisoseuralla sekä Järvenpään työväenyhdistyksellä oli omat kirjastonsa.

Kunnallisen kirjastotoiminnan alku

Kunnallinen kirjastotoiminta alkoi Järvenpäässä vuonna 1932. Tuusulan kantakirjaston Järvenpään piirikirjasto avattiin yleisölle joulukuun 21. päivä 1932. 

 Ilmoitus Keski-Uusimaa -lehdessä  
  joulukuussa 1932

Kirjastotoiminta oli aluksi melko vaatimatonta. Kirjaston aloittaessa toimintansa sen kokoelmiin kuului 530 kirjaa, joista lahjoituksina oli saatu 311 ja ostettu 219. Järvenpään ja lähiseudun nuorisoseura oli lahjoittanut kokoelmansa uudelle kirjastolle. Kirjastoa hoiti Onerva Talvela. Kirjasto sijaitsi Osuuskassan talossa ja sillä oli käytössään vain yksi 12 m² huone.

Kirjasto joutui muuttamaan usein vuosikymmenten varrella eikä se saanut omaa huoneistoa. Tilat olivat ahtaita ja sen vuoksi välillä pystyttiin hankkimaan vain tärkeimpiä uutuuskirjoja eikä lainkaan lehtiä. Toisinaan kirjasto oli remontin tai kylmyyden takia suljettu.

Kesällä 1934 kirjasto suljettiin kolmeksi viikoksi paikkakunnalla vallinneen lapsihalvausepidemian vuoksi. Kirjoja täytyi välillä myös desinfioida kulkutautien ehkäisemiseksi.

Sotavuosina kirjaston tilat olivat puolustusvoimien käytössä. 

“Kerran ilmeni, että erään lainaajan kotona oli puhjennut tulirokko. Silloin piti kiikuttaa kaikki kirjat läheisen Kotikutomon saunaan desinfioitaviksi.” 
Onerva Häkkinen,
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Kansanrunousarkisto

1945 kirjasto sijaitsi Kansanhuollon verannalla ja oli silloinkin kylmyyden vuoksi suljettuna 30.12.1945

1954

“Kauppalankirjasto toimi vanhan puutalon alakerrassa Mannilantiellä. Yläkerrassa oli kauppalan maidontarkastamo ja vahtimestarin asunto. Talo oli ollut aikaisemmin yksityisasuntona, “turkkilaisena kirkkona”, nahkurinverstaana ja viimeksi kirjastona. Ahdas se oli, mutta perällä oli kuitenkin tila pienelle lukusalille. Vaikutelma oli resuinen.” 
Maija Harju 
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Kansanrunousarkisto 

1971

“Kaupunginkirjaston ahtauden vuoksi lapsille avattiin oma kirjastopiste varsinaisen kirjastorakennuksen naapurissa eli ns. Saarisen kiinteistössä. Lastenkirjastolla on käytössään talon alakerrassa kaksi huonetta ja varasto, yhteensä n 50 neliötä.” 
Keski-Uusimaa 2.11.1971 

Vaatturi Saarisen talo Mannilantie 30, portista tulossa Saarisen tytär Sirkka.
Puiden takana Invan hevoskuski Kouhian talo, seuraavana Heikki Peuramon omistama verotoimiston/poliisin talo.
Kuva V. Laiho

1973 

“Kirjastokurjuus päättyi Järvenpäässä 19.2.1973, kun kirjasto avattiin Tuusulan Säästöpankin uudisrakennuksessa viisi kertaa suuremmissa tiloissa.”
Keski-Uusimaa 20.2.1973

Uusi kirjastohuoneisto oli vieläkin tarkoitettu tilapäiseksi. Tilaa oli kaikkiaan 562 m²: kirjastosalin (281 m²), lukusalin (65 m²), varaston (119 m²) lisäksi saatiin kaksi työhuonetta.

Säästöpankin talo , Sibeliuksenkatu 19 C 

1987

Kirjaston johtokunta, ja myöhemmin lautakunta, puuttui useaan otteeseen kirjaston tiloihin ja yritti saada kirjastolle omaa huoneistoa. Tilanpuute aiheutti monenlaisia tilajärjestelyitä vuosien varrella. Toive omasta talosta toteutui vuonna 1987, kun uusi kirjastotalo valmistui. 

Ennen rakentamista näytti tältä

Nykyinen kirjastorakennus sijaitsee Järvenpään hallinto- ja kulttuurikeskuksessa ja sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Lipponen & Karonen. Kirjaston hyötypinta-ala on noin 2800 m². 

Neuvontapiste vuodelta 1987
Palvelualuetta vuonna 2019 tehdyn sisätilaremontin jälkeen

Haarajoen kirjasto

Haarajoen kansakoululla avattiin sivukirjasto vuonna 1962. Kirjasto toimi yhdessä luokkahuoneessa uudella puolella. Haarajoen kansakoululla oli ollut oma oppilaskirjasto, joka liitettiin kauppalan kirjastoon vuonna 1965.

Viimeisinä vuosinaan Haarajoen kirjasto oli avoinna kahtena iltapäivänä viikossa. Lähikirjastopalveluita tarjottiin alueen asukkaille ja koulun oppilaille kahden ahkeran ja innostuneen työntekijän voimin. Haarajoen kirjasto suljettiin pysyvästi pääsiäisenä 2014 säästösyistä, osana kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa.

Haarajoen koulu 1962

Kuvalähteet:
Järvenpään kaupunki, Järvenpään kaupunginkirjasto, Järvenpää-seura, Jaakko Harjuvaara 

Jaa juttu: