Lemmenlaakson lehto

Järvenpään kaupungin alueen arvokkain luontokohde on vuonna 1991 perustettu Lemmenlaakson lehdon luonnonsuojelualue Keravanjoen varrella. Lemmenlaakso on myös Natura 2000 -alue.

Lemmenlaakson lehto on etenkin keväisin kaunis paikka, sillä siellä esiintyy lukuisia vaateliaita lehtokasvilajeja. Näitä ovat keltavuokko, kevätlehtoleinikki, näsiä, imikkä, lehtokielo ja lehtosinijuuri. Linnuista alueella voi tavata muun muassa sirittäjän, tiltaltin, peukaloisen, mustapääkertun, idänuunilinnun, pikkusiepon, harmaapäätikan ja kuningaskalastajan. Myös EU:n direktiivilajeihin kuuluva liito-orava viihtyy Lemmenlaaksossa.

Lue lisää Lemmenlaakson Natura-arvoista.

Lemmenlaakson hoidosta vastaa Järvenpään kaupungin kunnossapitopalvelut. Luonnonsuojelualuetta hoidetaan Lemmenlaakson hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti. Kesällä 2010 Pelkohaudan kohdalle rakennettiin uudet portaat ja heinäkuussa 2011 uusittiin alueen opastaulut. Kesällä 2012 Lemmenlaakso sai uuden nuotiopaikan ja siihen kuuluvan laavun.

Retkelle Lemmenlaaksoon

Lemmenlaakson paikoitusalueet ja opastaulujen sijainnit on esitetty alueen kartalla. Pääopastaulu, joka on opastauluista suurin, sijoittuu luontopolun pohjoisosaan.

Nuotiopaikalta suojelualueen läpi mutkittelee polku, joka on paikoitellen kapea. Osalle polusta on laitettu pitkospuita ja portaita kulkua helpottamaan. Reitin pituus paikoitusalueelta eteläiselle infopisteelle on noin 2,5 km.

Lemmenlaaksossa on paikoin suuria korkeuseroja, jolloin maasto voi olla vaikeakulkuista. Vaahteratien ja Skogterintien kupeessa sijaitsevalta paikoitusalueelta pääsee nuotiopaikalle myös hiekkatietä pitkin.

Jos tulet läheltä tai vähän kauempaakin, kannustamme saapumaan paikalle pyörällä tai jalan. Ota omat polttopuut mukaan nuotiopaikalle. Pohjoiselta paikoitusalueelta nuotiopaikalle vievällä hiekkatiellä on portti. Jos tarvitset portin avainta esim. liikuntarajoitteisen kulkua helpottamaan, voit lainata avaimen Järvenpää-infosta (Sibeliuksenkatu 8, 3. krs) etukäteen sopimalla.

Tervetuloa luonnon ehdoilla! 

  • Älä poikkea ydinalueen merkityiltä poluilta 1.4–15.7. Alueen kasvillisuus on herkkää, ja linnut väistävät helposti pesiltään. Ydinalue on merkitty maastoon puihin maalaamalla. 
  • Älä kerää kasveja tai kasvinosia. Marjoja ja ruokasieniä voi kerätä.
  • Ratsastaminen, maastopyöräily ja kalastaminen on ydinalueella kielletty.
  • Älä telttaile äläkä pidä tulta nuotiopaikan ulkopuolella.
  • Pidä koirasi kytkettynä.
  • Pidä luonto siistinä! Mitä viet luontoon, jaksat myös kantaa pois.

Lemmenlaakson tarinakartta

Lemmenlaakson infotaulu
Jaa juttu: